FB TW PIN NWS

KKTC'de hükümet krizi: Başbakan Tufan Erhürman istifa etti.

2019-05-09
KKTC'de hükümet krizi: Başbakan Tufan Erhürman istifa etti.
KKTC'de hükümet krizi: Başbakan Tufan Erhürman istifa etti.

Kuzey Kıbrıs Yönetimi Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya sundu.

KKTC Başbakanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel (CTP) Başkanı Tufan Erhürman, koalisyon ortağı Halkın Partisi'nin (HP) hükümetten çekilmesinin ardından istifasını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya sundu.

KKTC Maliye Bakanı Serdar Denktaş'ın Rauf Denktaş Üniversitesi arazisi ile ilgili ihale usulüne uygun olmadığının ortaya çıkması üzerine, hükümetin koalisyon ortağı HP hükümetten çekildiğini duyurmuştu. Erhürman, HP'nin hükümetten çekilmesinin ardından istifasını Cumhurbaşkanı Akıncı'ya sundu.

Erhürman başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde maliye bakanlığı görevini yürüten Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, dün (( Mayıs 2019) bakanlık görevinden ayrıldığını ancak koalisyon hükümetine desteğinin süreceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Tufan Erhürman'dan yeni hükümet kuruluncaya kadar görevine devam etmesini istedi. Mustafa Akıncı, siyasi parti temsilcileriyle görüşecek. Parti temsilcileriyle görüşeceğini belirten Mustafa Akıncı, en kısa sürede meclisten bir çoğunluk hükümetinin çıkmasını temenni ettiğini kaydetti.

KKTC, 2018 erken genel seçiminin ardından Tufan Erhürman'ın Başbakanlığında kurulan CTP, HP, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti'den (DP) oluşan Koalisyon Hükümeti, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda 16 Şubat'ta oy çokluğuyla güvenoyu almıştı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Ocak 2018'de yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinde Cumhuriyet Meclisine 6 parti temsil hakkı kazanmıştı. Seçimlerde Ulusal Birlik Partisi (UBP) 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, Demokrasi Partisi (DP) 3 ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) 2 milletvekili meclise girmeye hak kazanmıştı.

4'lü koalisyon hükümeti şu isimlerden oluşuyordu:
"Başbakan Tufan Erhürman (CTP), Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay (HP), Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit (TDP), Maliye Bakanı Serdar Denktaş (DP), İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars (HP), Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan (HP), Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami (CTP), Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu (DP), Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali (CTP), Sağlık Bakanı Filiz Besim (CTP), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler (TDP)"