FB TW PIN NWS

KKTC üniversitesinin Amerika zaferi

2006-12-09
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi ile ortak çalışma yürüten San Diego Devlet Üniversitesi, Rumların programı durdurmaları için yaptıkları baskıyı dikkate almayacaklarını duyurdu ve eğitime siyasetin karışmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Amerikan Üniversitelerinin Kuzey Kıbrıs’taki okullarla işbirliği engellemek isteyen Rum lobisi bu kez başarısız oldu. Geçen yıl ilk kez Doğu Akdeniz Üniversitesi ile bir çalışma programı düzenleyen San Diego Devlet Üniversitesi, baskılara rağmen programa bu yaz da devam edeceklerini açıkladı.

Programın Kıbrıs’ın Kuzeyinde olmasına tepki gösteren Rumlar, California eyaleti ve San Diego Devlet Üniversitesi nezdinde girişimde bulunarak programın sona erdirilmesine çalışmıştı. Rumlar, Kıbrıs’ın Kuzey kesiminin işgal altında olduğunu ve bölgede insan hakları ihlalleri yaşandığını savunmuştu. Ancak konu ile ilgili bir değerlendirmede bulunan yetkililer, KKTC üniversitesi ile yürütülen programın devam ettirilmesi kararı aldı.

“RUM BASKISI AKADEMİK ÖZGÜRLÜÐE TEHDİTTİR”
Los Angeles Times gazetesine göre San Diego Devlet Üniversitesi ve öğrencileri, programın durdurulması için Rum lobisi tarafından yürütülen baskının “akademik özgürlüğü ve yüksek eğitimi tehdit ettiğini” söyledi.

Geçen yaz KKTC’de 6 hafta geçiren öğrenciler, Rumların bu baskısını eğitime siyasi müdahale olarak gördüklerini ifade etti. Programın yöneticisi Profesör Stacey Sinclair de bu yaz ikinci bir program hazırlıklarında olduklarını belirterek, “Bu çalışma Rum ya da Türk destekçisi değil. Bu program öğrenci, fakülte destekçisi, insanların ve fikirlerin serbestçe dolaşımının destekçisi” dedi.

BRYZA PROGRAMIN SÜRMESİ İÇİN MEKTUP YAZMIŞTI
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza 20 Ekim 2006 tarihinde konu ile ilgili üniversitelere bir mektup yazmış ve mektupta “Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuzey Kıbrıs’ın ve Kıbrıs’taki 7 büyük üniversitenin en prestijli üniversitelerden biridir” diyerek Washington yönetiminin Kıbrıslı Türklerle eğitim ve kültür konularında işbirliği yapılmasını arzu ettiğini belirtmişti. Bryza, San Diego Devlet Üniversitesi’nin de Doğu Akdeniz Üniversitesi ile yaptığı işbirliğini “önemli bir katkı” olarak değerlendirmişti.

Konu, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack’ın günlük basın bilgilendirme toplantısına da damgasını vurdu. Ancak Rum gazetecilerin sıkıştırmasına karşın ABD Dışişleri Sözcüsü, konu ile ilgili yeterli bilgisi olmadığını belirterek yorum yapmaktan kaçındı.