FB TW PIN NWS

İsmet Yılmaz Meclis Başkanı oldu

2015-07-01
İsmet Yılmaz Meclis Başkanı oldu
İsmet Yılmaz Meclis'in 26. başkanı İsmet Yılmaz oldu.

TBMM'de iki gün süren meclis başkanlığı yarışı sona erdi. AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, TBMM Başkanı seçildi.


30 Haziran 2015 tarihinde yapılan İlk turda TBMM Başkan adayları Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da 81 oy aldı. İki oy boş çıktı. İkinci tur oylama İkinci tur oylamada da adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan nitelikli çoğunluğa ulaşamadı.

3. turda sonuç çıkmamasının ardından 4. tur oylama yapıldı. CHP'nin adayı Deniz Baykal ile son tura kalan ve başkanlık yarışını kazanan İsmet Yılmaz oldu.

1 Temmuz 2015 tarihinde yapılan 4. tur oylamada AK Parti adayı İsmet Yılmaz 258, CHP adayı Deniz Baykal 182 oy aldı. Oylamada 78 oy geçersiz sayılırken, 29 oy da boş çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis Başkanı seçilen İsmet Yılmaz'ı telefonla arayarak tebrik etti. Başarılar diledi.

İsmet Yılmaz başkan seçilmesinin ardından konuştu. Kürsüye çıkan yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz teşekkür konuşmasında hep birlikte yeni anayasa yapmanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Omuzlarıma yüklediğiniz görev nedeniyle hepinize ayr ayrı teşekkür ediyorum. Milli Savunma Bakanlığı görevim de hukuken sona ermiştir. Görevde kaldığım süre üzerince, tam bir tarafsızlıkla hizmet etmeye çalışacağımı garanti ediyorum. Destek ve uyarılarınız için teşekkür ederim. İlk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu Meclis'te çalışmış tüm vekilleri, başkanları şükranla yad ediyorum. Yeni yasama döneminin hayırlı olmasını diliyorum. Bu Meclis gazi Meclis'tir. Burası demokrasinin kalbidir. Bize düşen Meclis'in itibarını en yüksekte tutmaktır. Yapacak çok işimiz ancak çok az zamanımız var. Kum saati işlemektedir. Bu da bize Meclis'in her anını değerlendirmemiz gerektiğini göstermektedir. Milletimiz öncelikle yeni bir anayasa beklemektedir. Bu yeni anayasayı birlikte yapmamız gerekmektedir. Evrensel değerlerle birlikte yeni anayasanın ömrü uzayacaktır. Toplumsal çeşitliliği koruyarak barış içerisinde yaşanacak bir siyasal düzeni tahkim etmek de bu Meclis'in görevidir. Çoğulculuk herkesin kendi kimliği ile toplumsal ve siyasal yaşama katılmasıyla mümkündür. Adalet, eşitlik, özgürlük ve insan hakları gibi evrensel değerleri benimseyen bir Türkiye ile geleceğimize umutla bakabiliriz. Yüce Meclis'i saygı ile selamlıyorum.