FB TW PIN NWS

İran'dan Ortadoğu'da ABD karşıtı diplomatik atak

2007-01-17
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'in son Ortadoğu temaslarını yakından takip eden Tahran yönetimi, ABD'ye karşı bölgede diplomatik girişimler başlattı.

Bu çerçevede, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Şurası Genel Sekreteri ve Başmüzakereci Ali Laricani, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve Suudi yönetimiyle yakın dostluğu bulunan Danışma Konseyi Başkanı Haşimi Rafşancani'nin özel mesajını Suudi Kralı Abdullah'a iletmek üzere Riyad'a hareket etti. Rice'ın Ortadoğu ziyaretlerini değerlendiren İran Parlamentosu Başkanlık Divanı ve Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Rıza Hacıbabai, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD'nin bölge ve Arap ülkelerini İran'a karşı kışkırtmaya çalıştığını söyledi. Hacıbabai, Tahran yönetiminin ABD'nin bu politikasını etkisiz hale getirmek zorunda olduğunu belirterek, "Bugün ABD'nin, İran'a karşı Arap ülkelerinden bir blok oluşturma çabaları sonuçsuz kalmaktadır. Arap ülkeleri bu oyuna gelmemektedir" dedi.

Hacıbabai, Arap hükümetlerinin ABD'nin İran karşıtı siyasetini kabul etmesi halinde dahi, halklarının sert muhalefeti ile karşı karşıya geleceklerini ifade etti. ABD'nin geçen hafta Erbil'deki 'İranlı diplomatları' tutuklamasına da değinen Hacıbabai, "İran hiçbir zaman tahrik ve tehditlere kapılmamıştır. Makul, mantıklı ve dirayetli bir siyaset takip ediyoruz. İran, ABD'nin kışkırtıcı politikalarına karşı hiçbir zaman duygusal hareket etmemektedir, etmeyecektir" diye konuştu.

Basra Körfezi'ndeki ABD askeri varlığının da bölge için tehdit oluşturduğunu belirten Hacıbabai, "ABD, İran'a karşı askeri bir operasyon yapamayacaktır. Irak bataklığından nasıl çıkacağını hesap eden ABD, İran'a karşı askeri bir operasyon düzenleyemez. Şayet böyle bir şey olursa, İran'dan sert bir karşılık görecektir. Bunu da çok iyi bilmektedir" dedi.

Hacıbabai, Ahmedinecad'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaret hakkındaki bir soruyaysa, "Bu ziyaretten haberdar değilim. Ama bizim tümüyle desteklediğimiz bir ziyaret olacaktır. Türkiye ile derin dostluk bağlarımız bulunmaktadır. Bu ilişkilerin güçlendirilmesi elbette önemli olacaktır" diye konuştu.

Ahmedinecad'ın Latin Amerika ülkelerine yaptığı ziyaretlere de değinen Hacıbabai, "Sayın Cumhurbaşkanı bu ziyaretlerde, bağımsız ülkelere özel bir ilgi gösterdiğini ifade etmiştir. Türkiye'ye yapacağı ziyaretin de bu kapsamda olacağından şüphemiz yoktur" şeklinde konuştu.