FB TW PIN NWS

İran da kanıt gösterdi

2007-03-30
15 İngiliz askerinin esir alınması olayında, İngiltere’nin askerlerin Irak sularında ele geçirildiğini kanıtlamak için yayınladığı GPS görüntülerinin ardından İran da olayın kendi sularında gerçekleştiğini gösterdiğini iddia ettiği bir videobandı yayınladı.

İki ülke arasındaki kriz tırmanmaya devam ederken, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvurarak İran’ın kınanmasını isteyen İngiltere istediğini alamadı. Güvenlik Konseyi’nde sert geçen pazarlıkların ardından düşük dozlu bir çağrı yayınlandı. Çağrıda, BM’nin duyduğu büyük endişeden söz edildi ve askerlerin serbest bırakılması ve sorunun derhal çözülmesi istendi.

İngiltere Güvenlik Konseyi’nin İran’ı kınamasını, esir aldığı askerleri derhal serbest bırakması çağrısında bulunmasını ve askerlerin Irak sularında ele geçirildiğini açıklamasını istemişti. Ancak Rusya’nın başını çektiği itirazlar sonucu öneri kabul edilmedi.

Diplomatik kaynaklar, Güvenlik Konseyi üyesi Rusya, Çin, Endonezya ve Katar’ın, olayın tam olarak hangi ülke karasularında gerçekleştiğini bağımsız olarak belirleme şanslarının olmadığını söylediklerini, bu nedenle de kınama önerisine ihtiyatla yaklaştıklarını söyledi.

Avrupa Birliği üyelerinden Fransa ise, İran’ın Paris büyükelçisini çağırarak, askerlerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Türkiye’nin arabuluculuğu

Bu arada İran televizyonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ı arayarak, Türk diplomatların esir askerlerle görüştürülmesini ve kadın asker Faye Turney’in serbest bırakılmasını istediğini bildirdi. Habere göre Ahmedinecad, Türkiye’nin talebini değerlendireceğini söyledi.

Haberde ayrıca Ahmedinecad’ın İngiltere’yi, sorunu diplomatik yollarla çözmeye çalışmak yerine propaganda yapmakla suçladığı belirtildi.

Kadın asker bırakılmıyor

Daha önce kadın asker Turney’i en kısa sürede serbest bırakacağını açıklayan Tahran, İngiltere’nin “gürültü koparan” tutumu dolayısıyla bu karardan geri adım attı. İran, İngiltere’nin İran sularına girdiğini kabul etmesini ve kendilerine bunun bir daha tekrarlanmayacağına dair garanti vermesini talep ediyor.