FB TW PIN NWS

İran, ABD üssünü balistik füze ile vurdu

2020-01-08
İran, ABD üssünü balistik füze ile vurdu
İran, ABD üssünü balistik füze ile vurdu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esad hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurdu.

ABD ile İran arasında aylardır devam eden gerilim cuma günü İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani ile üst düzey İranlı yetkililerin Irak’ta insansız hava aracı (İHA) ile öldürülmesi sonrasında Tahran yönetiminden bugün misilleme geldi. İran, ABD’nin Irak’taki iki üssünü vurdu.

İran devlet televizyonunun haberinde füzelerin hiçbirinin engellenmediği belirtilirken, “Eğer Washington karşılık verirse bölgede İran’ın vuracağı 100 hedefi gözümüze kestirdik” ifadesi kullanıldı. Haberde ABD’ye ait helikopterlerin ve askeri mühimmatın da ciddi hasar gördüğü öne sürüldü.

Pentagon'dan, el-Esad ve Erbil üslerine 10’dan fazla balistik füze ile saldırı düzenlendiği açıklaması geldi. Sıcak bilgi ise İran Devlet Televizyonu'na ait: "15 füze fırlatıldı, 80 ABD'li terörist öldürüldü..." Amerikan CNN televizyonuna açıklama yapan bir ABD'li yetkili bu iddiayı yalanladı. İran Genelkurmay Başkanı ise ABD'den yanıt gelmesi halinde "daha ezici bir karşılık vereceklerini" söyledi.

ABD'nin Irak'taki üslerini vuran İran'dan son dakika açıklaması geldi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran'ın vatandaşlarına yönelik saldırıya karşı kendisini savunmak için Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 51'inci maddesi kapsamında girişimde bulunduğunu ifade etti. Zarif, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada 'Biz gerginlik veya savaş istemiyoruz, ancak herhangi bir saldırı olursa buna karşı kendimizi koruyacağız.' ifadelerine yer verdi.

İran'ın ABD üslerine yaptığı saldırıdan sonra İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ofisinden açıklama geldi. Açıklamada "yapılan füze saldırıları İran'ın en zayıf karşılık senaryosuydu" ifadelerine yer verildi.

İran'ın Irak'taki ABD üslerine son dakika saldırısı sonrasında ABD Başkanı Donald Trump'tan ilk açıklama geldi. Irak'taki 2 ABD üssüne yapılan saldırıya ilişkin sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan Donald Trump, 'Hasar tespiti sürüyor, yarın sabah açıklama yapacağım.' ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, İran'ın Amerikan üslerine yönelik saldırısı sonrasında Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Saldırı sonrasında Beyaz Saray'da Ulusal Güvenlik Konseyi ile bir toplantı yapan Trump, paylaşımında seçtiği ifadelerle rahat bir tavır ortaya koymaya çalıştı.

Konuyla ilgili olarak sabah bir açıklama yapacağını belirten Donald Trump, "Her şey yolunda. İran'dan fırlatılan füzeler Irak'taki 2 askeri üssü hedef aldı. Zayiat ve hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Şu ana kadar her şey yolunda. Dünyadaki en güçlü ve donanımlı orduya sahibiz." ifadelerini kullandı.

İran'ın ölü sayısı iddiasına ABD'den henüz bir yanıt gelmedi ancak, İran Devlet Televizyonu'nun haberi öncesi ABD medyasının yetkililere dayandırdığı bilgi, füze saldırılarında herhangi bir can kaybı yaşanmadığı yönündeydi. İran televizyonun haberinde, Donald Trump'ın hasarı az göstermeye çalıştığı iddiası da yer aldı.


Amerikalı yetkili, CNN'e yaptığı açıklamada, İran'ın füze saldırısında hiçbir Amerikalının yaşamını yitirmediğini vurgulayarak, saldırıyla ilgili incelemenin devam ettiği bilgisini paylaştı.

Başka bir Amerikalı yetkili de ordunun saldırılardan önce uyarıldığını ve askeri personelin sığınaklara girdiğini aktardı.