FB TW PIN NWS

Irak'ta Ban Ki-mun'a roket şoku

2007-03-22
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak'ın başkenti Bağdat'a sürpriz bir ziyarette bulundu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Bağdat'ta Başbakan Nuri el Maliki ile ortak basın toplantısı düzenlerken roket saldırısı düzenlendi. Roket saldırısında Ban Ki-mun'un kürsünün altına gizlenmeye doğru hamle yaptığı görüldü.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ: “ROKET SALDIRISI”

Irak'a sürpriz ziyarette bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin ortak basın toplantısı sırasında, başbakanlığın bulunduğu Yeşil Bölgedeki patlamanın nedeninin roket saldırısı olduğu bildirildi. Maliki'nin güvenlik görevlileri, patlamaya roket saldırısının yol açtığını belirtti.

MALİKİ: HER ŞEY YOLUNDA

Bir güvenlik görevlisinin Maliki'yi korumak amacıyla kavramaya çalıştığı, Maliki'nin de “Her şey yolunda” dediği belirtildi.

Saldırı anında kürsünün arkasına eğilen Ban ile El Maliki'nin yara almadığı, ancak Genel Sekreterle Başbakanın üstüne, patlamanın etkisiyle sarsılan binanın tavanından küçük parçacıklar düştüğü ifade edildi. Olaydan birkaç dakika sonra basın toplantısına devam edildiği kaydedildi.

1 METRE ÇAPINDA ÇUKUR OLUŞTU

Bu arada patlamayı duyunca dışarıya fırlayan bir AP muhabiri, binanın 50 metre kadar uzağında bir metre çapında çukur oluştuğunu söyledi. Yeşil Bölgede Irak hükümet binalarının yanı sıra Amerikan Büyükelçiliği bulunuyor.

GÜNDEM, BM'NİN IRAK'TAKİ ROLÜ

Birleşmiş Milletler'in yerel sözcüsü Seyid Erekat, Ki-mun'un Başbakan Nuri el Maliki ve diğer hükümet yetkilileriyle bir araya geleceğini bildirerek, "Parlamento üyeleriyle ve farklı siyasi grupların liderleriyle görüşecek. Irak'taki son gelişmeleri ve BM'nin Irak konusunda rolünü görüşecekler" dedi.

BM Genel Sekreterinin 11 günlük bir Ortadoğu turuna çıkacağı duyurulmuş ancak bu turun Bağdat'ı kapsadığı bildirilmemişti.