FB TW PIN NWS

Irak'la petrol krizi çözüldü

2007-01-31
Irak ile petrol ürünleri taşımacılığında yaşanan ''muhatap krizi'' çözüldü.

Irak milli petrol şirketi SOMO, ''eski hükümlere aynen uyulacağı, eski hükümlerle petrol ürünleri taşımacılığına devam edileceğine'' dair, Dış Ticaret Müsteşarlığına resmi yazı gönderdi.

Bu arada Irak petrol bakanlığına vekalet eden Irak Enerji Bakanı Dr. Kerim Vahid, halen Libya'da bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i telefonla arayarak, hükümeti adına 'eski hükümlerin'' geçerli olduğu konusunda garanti verdi.

Irak Milli petrol şirketi SOMO, bundan bir süre önce, Irak'a petrol ürünleri taşıyan ve sözleşmesi sona eren Türk firmalarına, ''bundan sonra işe devam etmek istiyorsanız, Kuzey ırak'taki bölgesel yönetimle temasa geçiniz'' şeklinde yazı göndermişti.

Devlet Bakanı Tüzmen, bu durumu kabul edilemez olarak nitelerken, Tüzmen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhataplarının Irak merkezi hükümeti ve milli petrol şirketi SOMO olduğunu açıklamıştı. Tüzmen, Irak Petrol bakanına bakanın mektup yazarak, tepkisini dile getirmiş ve durumun düzeltilmesini istemişti.

Bu gelişmeler üzerine, Cuma gecesi saat 24.00'den itibaren İskenderun ve Mersin çıkışlı petrol ürünleri yüklemesi durdurulmuştu. Irak'tan gelen son yazı ve Irak'lı bakanın taahhüdü sonrası, petrol ürünleri taşımacılığında yaşanan sorunun, yarından itibaren çözülmesi bekleniyor