FB TW PIN NWS

İlber Ortaylı: ''Müze ziyaretçileri azaltılmalı''

2007-04-06
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, dünyadaki birçok müzenin ziyaretçi azalttığını ve Türkiye'de de bunun yapılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ortaylı, turizm şirketlerinin insanları harekete geçirmesiyle bütün dünyada müzelerin artık çok kalabalık hale geldiğini ve bu durumun Türkiye için de geçerli olduğunu belirtti.

Ortaylı, ''Müzeye gelen çoğu zaman ne için geldiğini, neye geldiğini, neyi göreceğini bilmiyor. Böyle bir problemimiz var. Bu sorun sadece bizde değil, bütün dünyada var. Bazı müzeler bu kadar adam alamaz artık. Kapasiteleri dar. Dünyadaki birçok müze artık ziyaretçi sayısını azaltma yoluna gidiyor, kapatıyor kendini. Kremlin müzelerinde böyle bir tahkimat var. Bizde de yapılması lazım" diye konuştu.

"Topkapı Sarayı'na bazen aynı anda 15 bin kişi giriyor. Bu kadar kalabalığı ağırlayamayız" diyen Ortaylı, "Burada her yer çok hassas. Mesela bugün de hırka-i saadette izdihamdan kenardaki bir çini vazoyu kırmışlar. Çok kıymetli değil ama bu kalabalıklar böyle sokulmaz her yere. Bazı günler kapatılabilir, seyirci sayısı sınırlandırılabilir. Her şey mümkün. Acil önlem olarak, bilinçsizce giren insanı, 'laf ola' diye gireni uzak tutmak gerekir'' ifadesini kullandı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, yerli ziyaretçilerin daha çok kutsal emanetlere ilgi gösterdiğini belirterek, yabancı ziyaretçilerin ise ''fazla bir şey bilmeden geldiklerini'' dile getirdi.

"Bazı bölümlerin ziyarete kapalı tutulması normal"

Prof. Dr. Ortaylı, müzenin bazı bölümlerinin ziyarete kapalı olmasının da doğal olduğunu söyledi.

Ortaylı, "Dünyadaki hiçbir müzenin tamamı gezilemiyor. Burada da kapalı bölümler var" diye konuştu

Bazı dairelerin boş olduğunu ve mutfak bölümünün yeterince düzenli olmadığını dile getiren İlber Ortaylı, ''Hırka-i saadet bölümü, yani mukaddes emanetler bölümü tamirde şu an. Buranın gezilmesiyle ilgili bazı sıkıntılar yaşanıyor. Ancak mukaddes emanetler bölümünün gezilmesiyle ilgili polisiye tedbir uygulayamayız. En fazla ihtar edebiliriz, o kadar. Bunu da görevliler yapabilir'' dedi.

"Bakan bey çok cömert davranıyor"

Ortaylı, Topkapı Sarayı'nda son dönemde yapılan çalışmalara değinerek, ''Çok ciddi işler yapılıyor. Bütçesiz bir bakanlık olmasına rağmen Bakan bey (Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç) bu dönem çok cömert davranıyor'' ifadesini kullandı.

Ziyaretçilerin gezdirilmesiyle ilgili sorunlar bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Ortaylı, ''Maalesef konukların rehber eşliğinde gezmesi konusunda bir şey yapamıyoruz. Çünkü kadrolu rehberimiz yok. Gönüllü rehber teşkilatını da kuramadım. Şimdiki projemiz sarayın bazı bölümlerinin rehbersiz gezdirilmesi. Onun için de küçük yayınlar hazırlanması lazım'' diye konuştu.