FB TW PIN NWS

Gebze- Halkalı banliyö hattı 10 Mart'ta açılacak

2019-03-05
Gebze- Halkalı banliyö hattı 10 Mart'ta açılacak
Gebze- Halkalı banliyö hattı 10 Mart'ta açılacak.

Şubat ayında Özel bir kanala katılan AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Gebze-Halkalı banliyö hattının 10 Mart'ta açılacağını duyurmuştu.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul'da metro, tramvay, banliyö hatlarındaki mevcut uzunluğun 170 kilometre olduğunu belirterek, "Mart'ın 10'unda uzun yıllardır yapımı devam eden Gebze- Halkalı banliyö hattı devreye girecek. Onunla birlikte 238 kilometreye çıkmış olacak ama yetmez, hedefimiz 5 yıl içinde raylı sistemin payını 518 kilometreye çıkarmak. 518 kilometreye çıktığımız zaman Tokyo'yu, Londra'yı, Paris'i geçiyoruz." dedi.


BTS'den Gebze-Halkalı Hattı Uyarısı: Hayati Derecede Eksiklikler Var

5 Mart 2019 Salı günü (Bugün) Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, 11 Mart'ta açılacak olan Gebze-Halkalı hattı için yaptığı açıklamada "Gerek teknik olarak gerekse personel açısında hayati derecede eksikliler var. Test ve sertifikasyon süreci tamamlanmadı" dedi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) 31 Mart'taki yerel seçimden önce hizmete girmesi planlan Gebze ile Halkalı arasındaki yeni banliyö hattının henüz açılmaya uygun olmadığını söyledi.

Yapımına 2004 yılında başlanan Gebze-Halkalı arasındaki toplam 76 kilometrelik yolun beş istasyondan oluşan 13,6 kilometrelik boğaz tüp geçişi 29 Ekim 2013 yılında açılmıştı.

"TEST VE SERTİFİKASYON SÜRECİ TAMAMLANMADI"

Evrensel'in haberine göre, Gebze-Halkalı hattı için Haydarpaşa Garı'nda açıklama yapan BTS yetkilileri, "Gerek teknik olarak gerekse personel açısında hayati derecede eksikliler var" dedi.

BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş ise şöyle konuştu:

"31 Aralık 2018 tarihine yetiştirilemeyen Marmaray projesinin yüzeysel hatları henüz test ve sertifikasyon süreci tamamlanmadan 31 Mart 2019 yerel seçimlere yönelik bir şov açılış yapılacaktır. Gebze-Halkalı hattının açılması telafisi imkansız kazalara neden olacağından başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCDD Genel Müdürlüğü ve sertifikasyon teşkilatını uyarmayı görev olarak kabul ediyoruz."

TEST SÜRÜŞÜ DEVAM EDİYOR

İmar planları büyükşehir meclisinde onaylanan İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattı projelerinin de Gebze-Halkalı-Marmaray hattıyla entegre olması planlanıyor.

Gebze-Halkalı Marmaray hattının tamamlanmakta olan kısımlarının hizmete alınması amacıyla bir süredir sistem ve tren testleri yapılıyor.

Yatırım tutarı 8,3 milyar liraya varan Gebze-Halkalı Marmaray Hattı için geri sayım devam ediyor. 10 Mart’ta hizmete açılacak hattın İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlatması bekleniyor.

İstanbul’da ulaşımı kolaylaştıracak, trafik sorununa neşter vuracak Gebze-Halkalı Marmaray Hattı Projesi’nde sona gelindi. 10 Mart’ta açılacak hat, eskiden 185 dakika olan 76 kilometrelik Gebze-Halkalı arasındaki yolu 115 dakikaya düşürecek. Böylece vatandaşlar, aktarmasız seyahat yapacak ve 1 saat 10 dakika zaman kazanacak.

Gebze-Pendik-Ayrılıkçeşme-Sirkeci-Zeytinburnu-Bakırköy-Halkalı güzergâhında sefer yapacak hat, tek yönde saatte 75 bin, günde de 1,2 milyon yolcuya hizmet verecek. 43 istasyonlu hattın bazı istasyonlarında yüksek hızlı trenler de duracak.

8,3 milyar liraya mal olan Gebze-Halkalı Marmaray Hattı, metro ve tramvayla birleşerek E-5 trafiği ile metrobüs yoğunluğunu önemli ölçüde rahatlatacak. Hat sayesinde Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakikaya, Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arası 13,5 dakikaya, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakikaya, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakikaya inecek.

İstanbul’un iki yakası bir araya gelecek
İstanbul’un raylı sistem ağı 2018 itibariyle 170 kilometreyi aştı. Gebze-Halkalı Marmaray Hattı Projesi’nin devreye girmesiyle bu ağ 233 kilometreyi bulacak. Dev proje kapsamında Gebze-Söğütlüçeşme ve Halkalı-Kazlıçeşme hatları Marmaray’a entegre olacak; İstanbul’un iki yakası bir araya gelecek. Yük trenleri ise Pendik’ten Londra’ya kadar kesintisiz demir yolu hattıyla bağlanacak.


Sırada Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı projesi var
Gebze-Halkalı Marmaray Hattı’nın hizmete açılmasının ardından hat, Halkalı’dan Kapıkule’ye kadar uzanacak. Halkalı-Kapıkule hızlı tren hattı projesinde çalışmalar sürüyor. Halkalı-Kapıkule Hızlı tren projesinin alt yapısı hazır, seyahat 4 saatten, 1 saat 20 dakikaya inecek. İstanbul’u Türkiye-Bulgaristan sınırına bağlayacak proje için yapılacak toplam yatırımın 1 milyar euro civarında olacağı tahmin ediliyor.

Karabük’te imal edilen yerli rayların kullanıldığı Gebze-Halkalı Marmaray Hattı’ndaki 440 taşıtın 300 tanesi Türkiye’de üretildi. Ayrıca inşaat aşamasında hattın güzergâhında bulunan tarihi eserlerin korunmasına özen gösterildi.

İşte duraklar
Saatte 28 sefere sahne olacak Gebze-Halkalı Mamaray Hattı’nda yer alan duraklar şöyle: Halkalı, Mustafakemal, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Yeşilyurt, Ataköy, Bakırköy, Yenimahalle, Zeytinburnu, Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, İstanbul Boğazı, Üsküdar, İbrahimağa, Söğütlüçeşme, Feneryolu, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Küçükyalı, İdealtepe, Süreyya Plajı, Maltepe, Cevizli, Atalar, Başak, Kartal, Yunus, Pendik, Kaynarca, Tersane, Güzelyalı, Aydıntepe, İçmeler, Tuzla, Çayırova, Fatih, Osmangazi ve Gebze.