FB TW PIN NWS

Filistin'de ateşkesin ömrü 1 saat sürdü

2006-11-26
Filistinli silahlı grupların, Başbakan İsmail Haniye başkanlığında yapılan toplantıda aldığı ateşkes kararı, Gazze Şeridi'nde bugün saat 06.00'da yürürlüğe girdi.

İsrail ordusu da Gazze'deki tüm askerlerini, ateşkesin yürürlüğe girdiği saatten önce çektiğini duyurdu. Filistinli gruplar dün akşam saatlerinde Filistin Başbakanı İsmail Haniye başkanlığında bir araya geldi.

Toplantı sonrasında açıklama yapan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Halid Ebu Hilal, Filistinli örgütlerin ateşkesi kabul ettiklerini ve bu sabah saat 06.00 itibarıyla İsrail'e roket saldırılarını durduracaklarını söyledi. Ebu Hilal, İsrail'in saldırılarını sürdürmesi halinde, Filistinli grupların da saldırılarını yeniden başlatacaklarını ifade etti.

ABBAS-OLMERT GÖRÜŞMESİ
Bu gelişmeler üzerine İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas telefonla bir görüşme yaptı. Olmert, Abbas'a, Filistinli militanların taahhütlerine uymaları halinde, İsrail ordusunun da operasyonlarını sona erdireceğini söyledi.

Abbas, Filistinli tüm grupların roket saldırıları, tünel kazma ve intihar eylemcisi gönderme de dahil, Gazze Şeridi kaynaklı tüm şiddet eylemlerini durdurma yönünde vardıkları anlaşmayla ilgili olarak İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i telefonla aradı.

Abbas, Olmert'e Filistinli grupların ateşkese uyma sözü verdiklerini belirterek, İsrail'in de askeri operasyonları durduracağı ve askeri kuvvetlerini Gazze şeridi'nden çekeceğini umduğunu dile getirdi.

Bunun üzerine, Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Amir Peretz'in yanısıra diğer bakanlar, ordu ve güvenlik birimleri yetkilileri ile istişarelerde bulundu. Abbas'ı arayan Olmert, ateşkesin kalıcı olacağı ve her iki tarafa da hizmet edeceği beklentisiyle, terörist eylemlere karşı Gazze Şeridi'nde bulunan İsrail'in, askeri operasyonlarını durduracağını ve askeri güçlerini Gazze Şeridi'nden çekeceğini bildirdi.

Başbakanlık Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre, Olmert ve Abbas, Judea ve Samarya'da (Batı Şeria) şiddet eylemlerinin durdurulmasıyla ilgili genişletilmiş görüşmelerin devamında da uzlaştı. İsrail ve Filistin liderleri, bu önlemlerin devamını sağlamak amacıyla, yakın zamanda görüşmek konusunda da mutabık kaldılar.

ATEŞKESTEN SONRA FÜZE SALDIRISI
İsrail radyosu, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bir saat sonra, Gazze'den atılan bir roketin İsrail topraklarına düştüğünü bildirdi. Saldırının sorumluluğunu İslami Cihad ve Hamas üstlendi.

İSRAİL'DEN YENİ OPERASYON TEHDİDİ
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, saldırıların sürmesi halinde Gazze Şeridi'nde yeniden operasyon başlatma tehdidinde bulundu. Peretz, "Eğer Mahmud Abbas ve anlaşmaya imza koyan Filistinli gruplar anlaşmayı uygulamaya muktedir değilse İsrail bunu ateşkesin ihlali olarak algılayacak ve sivil İsrail halkını korumak için harekete geçecektir" ifadesini kullandı. Bu arada Filistin'de iktidardaki Hamas hükümetinin sözcüsü Gazi Hamad saldırıyı kınadı.