FB TW PIN NWS

En İyi Banka Soygunu Filmleri

2006-08-28
Başrolünü Al Pacino’nun üstlendiği Sydney Lumet filmi ‘Köpeklerin Günü - Dog Day Afternoon’ sinema tarihinin en iyi banka soygunu filmi seçildi.

Sinema dünyasının en saygın dergilerinden Empire, “sinema tarihinin en iyi 10 banka soygunu filmi”ni belirledi. ‘Dog Day Afternoon’un ilk sırayı aldığı listenin ikinci sırasında, sinemanın iki devi Al Pacino ile Robert de Niro’nun başrolleri üstlendiği ‘Büyük Hesaplaşma - Heat’ bulunuyor. Listede, George Clooney ile Jennifer Lopez’in ‘Aşk ve Para’, Denzel Washington’ın ‘İçerideki Adam’, John Travolta’nın ‘Kod Adı Kılıçbalığı’ filmleri de yer aldı.

Al Pacino ile John Cazale’nin rol aldığı ve senaryosu gerçek bir olaya dayanan 1975 yapımı ‘Köpeklerin Günü - The Dog Day Afternoon’, tüm zamanların en iyi banka soygunu filmi seçildi.

Derginin birbirinden heyecan verici filmlerden oluşan seçkisi şöyle:

1-Köpeklerin Günü - Dog Day Afternoon:

1975 yapımı filmde Al Pacino, John Cazale, Penelope Allen ve Sully Boyar rol aldı. Yönetmenliğini Sidney Lumet’ın üstlendiği filmin senaryosu Oscar ödülü kazandı. Film, çok zekice planlandığı zannedilen 10 dakikalık bir banka soygunu sonrasında işin içine soyguncuların yanı sıra halk, TV kameraları, çevredeki esnaf ve hatta sipariş getiren pizzacının bile karışmasıyla ortalığın “sirke” dönüşmesini ve olayın 8 saat sonra ekranların en heyecanlı haberi olmasını konu alıyor.

2-Büyük Hesaplaşma - Heat:

1995 yapımı filmde sinema dünyasının efsane isimleri Robert De Niro ile Al Pacino birlikte kamera karşısına geçti. İkiliye, Val Kilmer, John Voight, Tom Sizemore gibi dev oyunculardan oluşan bir kadronun da eşlik ettiği aksiyon ve gerilim türü filmde, ünlü yönetmen Michael Mann kamera arkasına geçti. Yapım, Neil McCauley adlı usta soyguncuyu yakalamayı takıntı haline getiren dedektif Vincent Hanna’nın çetenin son ve en büyük soygununda karşı karşıya gelmesinin nefes kesen öyküsünü aktarıyor.

3-Thunderbolt and Lightfoot:

Clint Eastwood ve Jeff Bridges’in başrolünü üstlendiği 1974 yapımı filmin yönetmeni Michael Cimino. Film, 7 yıl önce karıştığı banka soygunu nedeniyle kendini “rahip” olarak tanıtan bir adamla tanıştığı genç bir serseri arasında başlayan dostluğu ve onların yeni soygun planlarını konu alıyor.

4-Aşk ve Para - Out of Sight:

1998 yapımı bu filmde George Clooney ile Jennifer Lopez birlikte kamera karşısına geçti. Ving Rhames, Don Cheadle gibi usta oyuncuların da rol aldığı filmin yönetmenliğini Steven Soderbergh üstlendi. Film, soygunlarında asla silah kullanmamayı prensip edinen Jack Foley’in 30 yıl hapse mahkum olmasını, ancak hapishaneden kaçarak yeni bir soyguna daha karışmasını anlatıyor.

5-İçerideki Adam - Inside Man:

Listedeki en yeni tarihli film olan 2006 yapımı bu sürükleyici macerada, Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster ve Willem Dafoe rol aldı. Film, boyacı kılığındaki 4 soyguncunun Wall Street’in en büyük kurumlarından birinin lobisinde 50 kişiyi rehin almasını ve yaşanan kurtarma operasyonunu konu alıyor.

6-Quick Change:

Bill Murray’in yönetip başrolünü üstlendiği film, ilgi çekici bir soygunun öyküsünü anlatıyordu.

7-Kod Adı Kılıçbalığı - Swordfish:

John Travolta, Hugh Jackman, Halle Berry, ve Vinnie Jones’tan kurulu kadronun rol aldığı filmin yönetmeni Dominic Sena. Film, CIA’in usta bir “hacker” aracılığıyla yüklü miktardaki parayı ele geçirme planını anlattı ve o dönemde büyük tartışmalara neden oldu.

8- The Hot Spot:

Don Johnson ile Virginia Madsen’ın rol aldığı 1990 yapımı film, yine ilgi çekici bir soygun öyküsüydü.

9- Two Hands:

Heath Ledger, Steve Le Marquand ve Keiran Darcy-Smith’in rol aldığı film, maskeli bir soygunu anlattı.

10- Stander:

Listenin son sırasındaki 2003 yapımı film de, iki kişilik bir soygun çetesinin hemen polis karakolunun yanındaki bankayı soyma macerasının hikayesi idi.