FB TW PIN NWS

Ecevit son yolculuğuna uğurlanıyor

2006-10-11
Eski Başbakan Bülent Ecevit'i DSP Genel Merkezi önündeki törenin ardından TBMM'ye uğurlayan binlerce kişi, yürüyerek Ecevit'in naaşının getirildiği Kocatepe Camisi'ne ulaştı. 35-40 bin vatandaş yürüyüş sırasında "Atatürk'e, İnönü'ye, Mumcu'ya Selam götür" dövizi de taşıdı.

İNSAN SELİ KOCATEPE'DE

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camisi'ne vatandaşların akını sürüyor.

Ecevit'i DSP Genel Merkezi önündeki törenin ardından TBMM'ye uğurlayan binlerce kişi, Gazi Mustafa Kemal Paşa Bulvarı,Tandoğan, Maltepe ve Kızılay istikametini takip ederek Kocatepe'ye yürüdü.
35-40 bin katılımcının olduğu tahmin edilen korteje yürüyüş sırasında DSP Genel Merkezi'ne ait araçlar üzerinden karanfiller dağıtıldı.

Yürüyüş sırasında dev boy Türkiye ve KKTC bayrakları, Atatürk ve Ecevit posteleri taşınırken, sık sık "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Halkçı Ecevit", "Ankara uyuma Ecevit'e sahip çık", "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları atıldı.

ATATÜRK'E, İNÖNÜ'YE, MUMCU'YA SELAM SÖYLE...
Karaoğlan'ı son yolculuğunda Kıbrıs gazileri, Zonguldak'dan gelen maden işçileri yanlış bırakmadı. Birçok vatandaş da evlerinin balkon ve camlarından korteje sevgi gösterisinde bulundu.

Yaşanması olası provakasyonlara karşı DSP Genel Merkezi de yaklaşık 5 bin mavi gömlekli partiliyi görevlendirdi. Şu ana kadar yürüyüş sakin geçti.

Vatandaşlar yürüyüş sırasında üzerinde Ecevit fotoğraflarının olduğu atkılar, DSP amblemli fularlar , "Kıbrıs Fatihi Ecevit" yazılı bandajlar, Ecevit'in çeşitli sözlerinin yazılı olduğu dövizler ve "Atatürk'e, İnönü'ye, Mumcu'ya Selam götür" yazılı pankartlar taşıdılar.

DSP'nin yanı sıra CHP de eski Genel Başkanları Ecevit için seferber oldu. Parti Kızılay meydanında seçim otobüslerini görevlendirdi.
Cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Vatandaşlar, polislerce üzerleri aranarak avluya alındı.

ASKERLERE ALKIŞ....
Kocatepe Camisi'nde biriken kalabalık askerlerin avluya girmesi üzerine alkışlarla "Türkiye Laiktir Laik Kalacak" sloganları attılar. Kocatepe camisi çevresinde bulunan binaların çatılarına ve minarelere keskin nişancılar yerleştirildi.

Vatandaşların camiye akını sürerken, Danıştay saldırısında yaşamını yitiren Mustafa Yücel Özbilgin'in cenaze töreni sırasında yaşanan gerginliklerin tekrarlanmaması için camiye vatandaşlar ile protokolün girişi ayrı ayrı düzenlendi.

Öğlen namazının ardından kılınacak cenaze namazı için vatandaşların yanı sıra devlet protokolü avludaki yerlerini almaya başlarken, Ecevit'in naşı başında bir denizci ile karacı asker nöbet tutuyor. (ANKA)

İLK DURAK GATA

Ecevit için, geçen pazar gecesi vefat ettiği Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) uğurlama töreni düzenlendi. Törene, Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer katıldı.

Önünde Ecevit'in el sallayan fotoğrafının yer aldığı askeri cenaze aracına yerleştirilen cenaze, daha sonra eskortlar eşliğinde DSP Genel Merkezi önüne getirildi.

DSP Genel Merkezi'nin önünde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, burada bir konuşma yaptı.
Daha sonra uzun yıllar görev yaptığı TBMM'ye naaşı getirilen Ecevit için burada da bir tören düzenlendi.

Ecevit'in cenazesi, TBMM'deki törenin ardından, saat 11.15'te Kocatepe Camii'ne getirilecek ve öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında top arabasına konulacak. Camiden yürüyüş eşliğinde son yolculuğuna uğurlanacağı Devlet Mezarlığı'na getirilecek olan Ecevit'in cenazesi, burada toprağa verilecek.

KARANFİLLERLE KARŞILANDI

Ecevit'in naaşını, DSP genel merkezi önüne getirilirken Tandoğan kavşağından itibaren yol kenarındaki vatandaşlar karanfillerle karşıladılar.

Saygı duruşu sırasında partililerden ağlayanların olduğu görüldü. Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit töreni KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve eşi Aydın Denktaş ile birlikte, cenaze arabasının 3 araba arkasında duran makam aracının yanında izledi. Sezer'in konuşmasının ardından beyaz güvercinler uçuruldu. Ayrıca, Ecevit'in cenazesi gelmeden önce kendi sesinden şiirler okundu.

Bu arada, DSP'lilerin Ecevit'in rahatsızlandığından bu yana toplandıkları GATA'nın önündeki barakanın üzerine KKTC ve Türk bayrakları asıldı.
Başta Kızılay meydanı ile GATA'nın önündeki Tevfik Sağlam Caddesi olmak üzere Ankara'nın birçok meydan ve üst geçitlere ''Milletimizin Başı Sağolsun'' yazan, Ecevit fotoğraflı siyah pankartlar asıldı.

YOÐUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Ecevit'in cenaze töreni için 11 bin 500 polis ile 1000 asker görev yapıyor. Törende güvenliği sağlamak için Ankara dışından da takviye olis ekipleri getirildi. Bu arada DSP tarafından 5 bin partili törende düzeni sağlamak üzere görevlendirildi.