FB TW PIN NWS

Devlette usulsüz sorgulama depremi

2007-01-24
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Bilgi İşlem Merkezine giren kişilerin, 'kanun dışı' şekilde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de aralarında bulunduğu, bazı devlet görevlileri ile siyasilerin mal varlığı ve vergi bilgilerini sorguladığı ortaya çıkarıldı.

Usulsüz sorgulama yapılan kişiler arasında Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Gazeteci Yazar Emin Çölaşan ile iş adamı Remzi Gür de bulunuyor.

Maliye Bakanlığında ''Temiz Eller Operasyonu'' olarak da adlandırılan soruşturma; CHP milletvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Atilla Kart'ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da vergi kaçırdığı gerekçesiyle itham ettikleri, BEM Dış Ticaret A.Ş için Maliye Bakanlığı'na verdikleri ihbar dilekçesi üzerine başlatıldı.

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı başkanlığında oluşturulan özel komisyon, bu kişiler için bakanlık merkezinin yanı sıra 70 ildeki değişik vergi dairelerinden sisteme giriş yapıldığını belirledi.

En fazla sorgulama yapılan kişiler arasında Başbakan Erdoğan da yer alırken, sadece Cumhurbaşkanı için 50 defa sisteme girildiği anlaşıldı.
Olaya ilişkin ilk aşamada, aralarında 1 maliye başmüfettişi ile 2 vergi dairesi müdürü ve 1 müdür yardımcısı görevden uzaklaştırıldı.