FB TW PIN NWS

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 milyona yakın insan İdlib den sınırlarımıza doğru yürüyor

2020-02-03
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 milyona yakın insan İdlib den sınırlarımıza doğru yürüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 milyona yakın insan İdlib'den sınırlarımıza doğru yürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Sekizinci Toplantısı nedeniyle Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitti. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ortak açıklama yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İdlib'ten 1 milyona yakın insan sınırlarımıza doğru yürüyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İdlib'deki göç dalgası ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İdlib konusundaki gelişmeler her geçen gün altından kalkılamaz bir duruma geldi. Öyle ki, rejimin maalesef Rusya'nın da görmezliği ile yapmış olduğu saldırılar neticesinde, insanlar bizim sınırlarımıza doğru yürüdüler. 1 milyona yakın insan sınırlarımıza doğru yürüyor. Ve çoluk, çocuk yaşlı hep birlikte alabildikleri ne varsa onlarla birlikte sınırlarımıza geliyor" dedi.

"BU 1 MİLYON İNSANI NEREYE YERLEŞTİRECEĞİZ?"
Türkiye'de şu anda 4 milyona yakın Suriyelinin olduğunu belirten Erdoğan, "Bunların 3,5 milyonu tamamen sınır bölgelerindeydi. Diğerleri yine çok farklı bölgelerden. Biz bunları ülkemizde misafir ediyoruz, çadır kentlerde misafir ettik. Yavaş yavaş kendileri bir yerlere yerleşmeye başladı. Onları artık konteyner kentlerden çıkartarak evlere yerleştirmiş bulunuyoruz. Ama bu 1 milyon insanı nereye yerleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Biliyorsunuz Elazığ'da deprem oldu. 41 kişi yaşamını yitirdi. 10 bini aşkın ağır hasarlı bina var. Tüm bunlara yönelik yoğun bir çalışmaya gireceğiz. Bir taraftan da mülteciler ülkemize geliyor. Bunları kabullenmekte zorlanıyoruz. Karşı tedbirler alma durumunda kaldık. Biz şimdi 'Bunları Suriye'de nasıl iskan ederiz?' Bunun çalışmasını yapıyoruz"

Ayrıca Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımadığımızın altını bir kez daha çizmek istiyorum. Ukrayna’nın egemenliğine ve Kırım dahil toprak bütünlüğüne desteğimizin aynı şekilde süreceğini teyit etmek istiyorum” dedi.

“Kırım Tatarlarının durumunu yakından takip ediyoruz” diyen Erdoğan, “Bu ülkenin asli unsurları olan Kırım Tatar Türkleri’ne Ukrayna makamları ile birlikte destek olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Necip Hablemitoğlu suikastı şüphelisinin Ukrayna’da olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Çok çok önemli olan Necip Hablemitoğlu konusunu masaya yatırarak, failin burada olduğuna dair elimizdeki isthbari bilgileri kendilerine ayrıca takdim ettik” diye konuştu.

Soru üzerine Suriye’nin İdlib bölgesindeki gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İdlib konusundaki gelişmeler her geçen gün altından kalkılamaz bir duruma geldi. Çok sabrettik. Öyle ki, rejimin maalesef Rusya’nın da görmezliğiyle yapmış olduğu varil bombalarıyla vesaire saldırılar var. İdlib 3-4 milyon insanın yaşadığı yer. Bu insanlar bizim sınırlarımıza doğru yürüdüler. Maalesef 1 milyona yakın insan şu anda sınırlarımıza doğru yürüyor” dedi.

‘3’Ü SİVİL 5’İ ASKER 8 KİŞİ ŞEHİT OLDU’

İdlib’de Suriye ordusunun Türk askerlerine yönelik topçu saldırısını hatırlatan Erdoğan, “Ne yazık ki bu sabah maalesef rejim güçleri yine İdlib’de hava saldırısına geçti ve bu hava saldırısında 3’ü sivil, 5’i asker 8 kişi şehit oldu. Tabi artık dedik ki, olacak gibi değil ve cevaplar verildi. Gereken bedeller ödetiyoruz ve ödetmeye de devam edeceğiz. Temenni ederim ki Astana ve Soçi mutabakatları çerçevesinde herkes yükümlülüğünü bilsin ve bu yükümlülük çerçevesinde çalışmaları sürdürelim” ifadelerini kullandı.


Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Ukrayna ziyareti öncesinde Kırım'ın statüsü ve Kırım Tatarları hakkında yaptığı açıklamalara katılmadıklarını söyledi. Kırım Tatarları Bölgesel Ulusal-Kültürel Özerklik Başkanı Eyvaz Umerov ise "Erdoğan’ın açıklamalarında hiçbir mantık yok" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Ukrayna ziyaretinden önce sarf ettiği “Kırım’ın ilhakını tanımadık, tanımayacağız” ve “Kırım Türklerinin durumunu ve sıkıntılarını çok yakından takip ediyoruz” sözlerini eleştirdi. Peskov, “Bu konuda Türk partnerlerimize kesinlikle katılmıyoruz, bu bağlamda kullanılan dili doğru bulmuyoruz. Kırım Tatarları hakkındaki endişelerin dayanaksız olduğunu birçok kez söyledik” dedi.



Peskov, ‘Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce Kırım’daki gerçek durumu defalarca açıkladığını, bu açıklamaları Erdoğan’a da yaptığını’ ifade etti. Rus yetkili, Putin’in her şeyi görmesi için Erdoğan’ı Kırım’a davet ettiğini, bu davetin hâlâ geçerli olduğunu kaydetti.

Kırım Tatarları Bölgesel Ulusal-Kültürel Özerklik Başkanı Eyvaz Umerov da, Erdoğan’a tepki gösterdi. Rus devlet sitesi Sputnik’in görüş aldığı Umerov, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında hiçbir mantık yok. Ukrayna’nın bütünlüğüne ilişkin sürekli yapılan açıklamalar anlamsız. Ukrayna 2014’te Kiev’de gerçekleşen darbenin ve düzenlenen referandumla Kırım yarımadasını sonsuza dek kaybetti” dedi.

Kiev için Kırım’ın Rusya’ya bağlandığını kabul etme vaktinin çoktan geldiği’ yorumu yapan Umerov, “Ukrayna’nın ülke içindeki durumu istikrara kavuşturmak ve savaşa son vermek için tüm çabalarını ortaya koyması gerek. Kırım Tatarlarına gelince, onların kaderleri ve durumları, bu konular Ukrayna’da değil, Moskova’da Putin’le konuşulmalı” diye konuştu.