FB TW PIN NWS

Çelik: 'Okullardaki şiddetin sorumlusu televizyon'

2006-11-23
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şiddet olaylarının hem okullarda hem de evde yaşandığını, fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik şiddetin de olduğunu söyledi.

Çelik, "Ömür boyu dayak atan ve yiyen ülke insanı olmamalıyız. Bunları, sosyal hayatımızdan ur gibi atmalıyız" diye konuştu. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şiddet olaylarının hem okullarda hem de evde yaşandığını, fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik şiddetin de olduğunu kaydederken, televizyonun okullardaki şiddet olaylarında etkisinin büyük olduğunu söyledi.

AKP, CHP ve Anavatan Partisi tarafından verilen ve okullardaki şiddet olaylarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını öngören dört ayrı önerge birleştirilerek görüşüldü. Hükümet adına söz alan Hüseyin Çelik, şiddet olaylarının hem okullarda hem de evde yaşandığını, fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik şiddetin de olduğuna işaret ederken, şiddet olaylarına karşı anne babaların, öğretmenlerin, okul idarelerinin, yöneticilerin yapması gerekenler bulunduğunu belirterek, velilerinin bilinçlendirilmesi ve medyanın da üzerinde düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Çelik, şiddet olaylarının daha çok ortaöğretim okullarında yaşandığına dikkat çekerken, dünyada 13-19 yaş arasındaki gençlerin, itaatsizlik, başkaldırı ve kendini kanıtlamak için şiddete başvurma yöntemlerini seçtiklerini dile getirdi. Türkiye'deki şiddet olaylarının ise disiplinsizlik, öğretmene başkaldırı gibi olaylar olarak görüldüğünü, yabancı ülkelere göre türkiye'nin çok iyi durumda olduğunu belirten Çelik, "Bizim ortaöğretimdeki okullar incelendiğinde, kızlarımızın hanımefendi, erkeklerin de beyefendi olduğunu görürüz" dedi.

Televizyonların şiddet olaylarının artmasına neden olduğunu ifade eden Çelik, bir öğrencinin günde yaklaşık 4-5 saat televizyon izlediğini ve çocukların, izlediği filmlerin, programların etkisinde kaldığını söyledi. Çelik, televizyonlarda şiddet içeren program ve filmlerin okullardaki şiddet olaylarını artırdığına işaret etti. Çelik, reyting kaygısıyla ana haber bültenlerinin şiddet olaylarına yer vermemesi gerektiğini dile getirirken, geçmişte televizyonların canlı yayın yaptığı için insanların sürekli Boğaziçi Köprüsü'ne çıkıp intihar etmek istediklerini, ancak yayınlar kesilince intihar olaylarının da azaldığını söyledi.

Çelik, şiddet kültürünün çocukluktan başladığını ifade ederken, "Çocuk küçükken annesinden, okula gidince öğretmeninden, gençliğinde bir gösteride polisten, askere gidince komutanından dayak yiyor. Ömür boyu dayak atan ve yiyen ülke insanı olmamalıyız. Bunları sosyal hayatımızdan kesinlikle bir ur gibi atmalıyız" diye konuştu.