FB TW PIN NWS

CHP 36. Olağan Kurultayı'nda yeni genel başkan seçildi

2018-02-04
CHP 36. Olağan Kurultayı'nda yeni genel başkan seçildi
CHP 36. Olağan Kurultayı'nda yeni genel başkan seçildi

CHP'nin 3 Ocak 2018 cumartesi günü yapılan 36’ncı Olağan Kurultayı'nda ilk gün sona erdi. Genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce'nin yarıştığı kurultayda 790 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin yeniden genel başkanı oldu. Muharrem İnce ise 447 oyda kaldı.

Bu sonuçlarla Kemal Kılıçdaroğlu bir kez daha Genel Başkan seçildi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 36. Olağan Kurultay heyecanı bugün başladı. Partililer sabahın erken saatlerinde Ankara Arena spor salonunu doldurdu. CHP'de genel başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce yarıştı. Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu ise, yeterli imzayı toplayamadıkları için aday olamadılar.

Ankara Arena Spor Salonu’ndaki kurultayda delegeler 25 sandıkta oy verdi. Oy verme işlemi yaklaşık 2 saat sürdü. Kılıçdaroğlu, 1 numaralı sandıkta, rakibi İnce ise 4 numaralı sandıkta oy kullandı. Yapılan oylama sonucu 1266 delegeden 1253’ü oy kullandı. 16 oy geçersiz sayıldı. İnce 447 oy alırken Kılıçdaroğlu 790 oyla genel başkan seçildi. Kılıçdaroğlu seçilmesinin ardından yaptığı teşekkür konuşmasında şunları söyledi:

Önümüzdeki süreç, sıradan bir süreç değildir. Zor koşullarda mücadele vereceğiz. Ülkesini seven her yurttaş zor koşullarda mücadele verirken yanımda olmanızı istiyorum. Biz kendi ülkemizde barış içinde özgürce yaşamak istiyoruz. Huzuru, vatanın bütün topraklarına yayacağız.

Bu akşam yedi şehidimiz var, altı şehidimiz Afrin’de. Gerçekten de hepimiz çok üzüntülüyüz. Kahraman askerlerimize minnet borçuluyuz, Allah rahmet eylesin diyoruz, ailelerine, milletimize baş sağlığı diyoruz. Onların mücadelesi Türkiye ve gelecek mücadelesidir. Onlar bizim onurumuzdur. Biz bu toprakları şehitlerin kanlarıyla suladık. Türkiye’yi aydınlığa çıkarmak, Türkiye’yi beka sorunundan kurtarmanın yolu, bizim ülkemize sahip çıkmamızdan geçiyor. Beka sorunu var, bu sorunu açanlar bugün Türkiye’yi yönetenler. Bunun hesabını sormak boynumuzun borcudur.

Farklı arkadaşlarımız aday olabilirler. Ama kimse unutmasın, bizimle aynı paralelde oy kullanmayan bütün arkadaşlarımın başımın üzerinde yeri var. Hiçbir ayrım yapmayacağım. 80 milyonun güvenini kazanmak bizim görevimizdir.”

Platformun arkasındaki ekranda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın “Eyyy Kılıçdaroğlu”, “Dinle dinle” sözlerinin yer aldığı klip sık sık gösteriliyor. Kurultayda 'Adalet' yürüyüşünü konu alan 'Adalet' filmi de gösterildi.

"BURADAN AÇIK VE NET SÖYLÜYORUM"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin 36. Olağan Kurultayının açış konuşmasını yaptı. MİT TIR'ları davası kapsamında tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun durumuna değinen Kılıçdaroğlu, "Hakkın hukukun ve adaletin olmadığı bir ülkede hiçbir somut gerekçe gösterilmeden, talimat üzerine hapishanede siyasal esir olarak tutulmaktadır. Bu nedenle Enis Berberoğlu'na 36. kurultayımızdan bütün kurultay üyelerini ve katılımcıların, bütün yol arkadaşlarımın selamını, sevgisini, dostluğunu gönderiyorum. Enis Berberoğlu'nun tutuklanma gerekçesi, hiçbir belgeye dayanmayan, MİT tırlarıyla ilgiyi bilgiyi, belgeyi Can Dündar'a verdi diye gözaltına alındı, müebbet hapse mahkum edildi. İyi hal dolayısıyla da 25 yıla mahkum edildi. Mahkeme kararı bozdu, üst mahkeme ama hala içeride. Hiç kimse şu gerçeği unutmasın, MİT tırları ile tutanağı tutan hakim, savcı, jandarma komutanı FETÖ terör örgütü üyesi olmaktan şu anda hapisteler. Şu soruyu 80 milyonun önünde yargı camiasına sormak istiyorum, terör örgütlerinin tuttuğu tutanaklar, bildiği bir sır nasıl olur da devlet sırrı olur? Terör örgütlerine devleti teslim edeceksiniz, sonra kalkacaksınız bunun intikamını CHP'ye göz dağı vermek için Enis Berberoğlu'nu tutuklatıp hapse atacaksınız. Buradan açık ve net söylüyorum, istediğiniz kadar baskı kurun, üzerimize gelin, biz bildiğimiz yoldan asla dönmeyeceğiz. Çünkü, biz Kuvay-ı Milliyeciyiz" ifadelerini kullandı.

Deniz Baykal VE Enis Berberoğlu VURGUSU

Kılıçdaroğlu, konuşmasının ilk bölümünü eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a ve tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'na ayırdı. Konuşmanın açış bölümünün ardından gündemin ikinci maddesinde yer alan, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulması bölümüne geçildi. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, "Başta Afrin olmak üzere bu topraklar için şehit düşmüş tüm kahramanlarımız Mustafa Kemal'in Mehmetçikleri için yaptık. Bu nedenle saygı duruşu ve İstiklal Marşı her toplantımızın olmazsa olmazıdır" dedi.

DİVAN BAŞKANI YILMAZ BÜYÜKERŞEN OLDU

Kılıçdaroğlu, başkanlık divanın oluşturulması için yeter sayısının olduğunu ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in Divan Başkanı olarak önerildiğini ifade ederek, Büyükerşen'in 36. Olağan Kurultayı yönetmesinin oy birliği ile kabul edildiğini ifade etti.

KEMAL KILIÇDAROĞLU'NUN YEDİNCİ KURULTAYI

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da seçilmişti. Bu tarihten itibaren, 18-19 Aralık 2010, 26 Şubat 2012, 27 Şubat 2012 ve 5-6 Eylül 2014'te olağanüstü, 17-18 Temmuz 2012 ve 16-17 Ocak 2016'da olağan kurultaylar gören Kılıçdaroğlu, şimdi 36. Olağan Kurultay'a hazırlanıyor.


MÜKERRER İMZA POLEMİĞİ

CHP Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'nun rakibi olan Muharrem İnce'nin adaylığı için 49 mükkerrer imza kullanıldığı iddia edildi. Kılıçdaroğlu mükerrer imzaların İnce'ye yazılmasını önerdi. Muharrem İnce ise bu iddialara çok sert çıktı, "Genel Merkez benden korkuyor" dedi.

Divan Kurulu tarafından İnce'nin oyları yeniden sayıldı. Bunun üzerine İnce'nin resmen aday olamayacağı iddiaları nedeniyle uzun süre tartışma yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun devreye girmesi sonrasında Muharrem İnce'nin resmen aday olduğu belirtildi.

İNCE: KİMSENİN LÜTFUNU İSTEMİYORUM

Muharrem İnce ise konuyla ilgili “Bunlar Ali Cengiz oyunları. Ben kimsenin lütfunu istemiyorum. Örgütümün imzasını istiyorum” dedi. İnce sözlerini şöyle sürdürdü “Bana imza verenler gönüllü imza verenler. Baskıyla imza atanlar varsa bu genel merkezin baskısıyla imza verenlerdir. Benim seçimi alacağımı görüp algı operasyonu yapmak istiyorlar.

700 civarında oyla genel başkan olacağım. Buna inanıyorum, salonda inanıyor. Yarın seçilemeyecekler” diye konuştu.