FB TW PIN NWS

Büyükanıt: Cumhuriyetten vazgeçme hayali bile vatana ihanettir

2006-10-29
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Cumhuriyet Bayramı mesajında silahı kuvvetlerin cumhuriyete saldırılar karşısındaki kararlı tavrına, Atatürk milliyetçiliğine ve laikliğe vurgu yaptı.

Büyükanıt, “Vatanımızın bütünlüğü ve ulusumuzun birliği ancak laik, demokratik ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında sağlanabilir. Kurmak ve devam ettirmek uğruna binlerce şehit verdiğimiz ve vermeye devam ettiğimiz cumhuriyetten vazgeçilebileceğinin hayali bile bu vatana ihanettir” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, silahı kuvvetlerin cumhuriyete saldırılar karşısındaki kararlı tavrına, Atatürk milliyetçiliğine ve laikliğe vurgu yaparak, “Kurmak ve devam ettirmek uğruna binlerce şehit verdiğimiz ve vermeye devam ettiğimiz cumhuriyetten vazgeçilebileceğinin hayali bile bu vatana ihanettir” dedi.

Orgeneral Büyükanıt, Cumhuriyet’in 83’üncü yıl dönümü nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri personeline hitaben kutlama mesajı yayınladı. Büyükanıt mesajında bölücü terör ve irticai tehditlere dikkat çekerek, silahlı kuvvetlerin cumhuriyete yönelik saldırılara karşı tavrını koruduğunu belirtti. Atatürk milliyetçiliğinin bütünleştirici yapısına ve en ileri devlet biçimi olarak çağdaş, laik cumhuriyete vurgu yapan Büyükanıt, “Cumhuriyeti yükseltme ve devam ettirme sorumluluğundan aldığımız güçle cumhuriyete yönelen saldırılar karşısındaki kararlı tavrımızı muhafaza ediyoruz” dedi. Genelkurmay Başkanı, mesajında şunları belirtti:

ETNİK MİLLİYETÇİLİK VE ULUSLARARASI ZEMİN

“Bugün, aynı ortak geçmişe ve aynı hukuka sahip bulunan, aynı ortak kültürü ve idealleri benimseyen, kaderlerini kendi samimi istekleriyle Türk ulusuna bağlamış olan vatandaşlarımız arasında etnik milliyetçiliğe dayandırılmaya çalışılan bölücülük, ulusal birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik bir plandır. Bu kötü niyetli plan karşısında, temeli insani ve ulusal değerler üzerine kurulmuş, birleştirici ve bütünleştirici Atatürkçü milliyetçilik anlayışı bugün de yarın da vazgeçilmez dayanağımızdır. Bu anlayış, bizi çağdaşlaşma yolundaki hedeflerimize ulaştıracaktır.

Ayrıca, etnik milliyetçilik esasına dayanan bölücü terör faaliyetlerini bazı çevrelerin uluslar arası bir zemine çekme girişimlerinin tüm ulusça dikkatle izlenmesi gerekmektedir.

‘BİR DİÐER CİDDİ TEHDİT İRTİCADIR’

Bir diğer ciddi tehdit de Türkiye Cumhuriyeti`nin laik ve demokratik yapısını, çağdaş kazanımlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan irtica tehdididir. Bu durağan, bağnaz, dogmalarla hareket eden ve çağın gerisine gidişe özlem duyan anlayış karşısında; Atatürkçü Düşünce Sisteminin diğer niteliklerinin de temeli olan laiklik, akılcı ve bilimci tutumun ayrılmaz bir parçası, Atatürk Devrimlerinin ana hedefi olan çağdaşlaşmanın vazgeçilmez şartıdır. Bundan dolayı laiklik, Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşması hedefinden ayrı düşünülemez; hiçbir zaman Anayasa’daki ifadesinden farklı yorumlanamaz.

Birtakım güç odaklarının laikliğe ve Türk vatanının ve ulusunun ebedî varlığına ve Yüce Türk Devleti’nin bütünlüğüne yönelik tüm saldırıları, bizi yürümekte olduğumuz aydınlık medeniyet yolundan asla geri döndüremeyecektir. Onlar rahatsız olsa da Atatürkçü Düşünce Sisteminin temel dayanakları olan laiklik ve Atatürk milliyetçiliği, sonsuza kadar çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin yolunu aydınlatmaya devam edecektir.”