FB TW PIN NWS

Beyrut’ta iç savaş çıkmasından korkuluyor

2006-11-22
Beyrut'ta iç savaş çıkmasından korkuluyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yandaşlarına, "Sokağa inmek için hazırlıklı olun" şeklinde talimat vermesinin ardından ülkede gergin bir bekleyişin başladığı belirtiliyor.

'Siyasi anlaşmazlıklar mezhep çatışmasına dönüyor'
Lübnanlılar, siyasi anlaşmazlıkların mezhep çatışmalarına dönüştürülmesi çabalarının kabul edilemez olduğunu, siyasilerin bu tür bir çatışmanın engellenmesi için her türlü çabayı göstermesi gerektiğini belirtiyor.

Sorunların diyalog yoluyla halledilmesinden yana olan Muhammed El Eşar isimli Lübnanlı, "Bana göre iki taraf sokakta karşılaşırsa gerginlik çıkabilir. Çünkü her birinin farklı bir görüşü var herkes olaya kendi açısından bakıyor. Kimin yanlış kimin doğru söylediği belirsiz. Bence sokaktaki gerginliği önleyecek diplomasi kalmadı.

Tarafların anlaşabilmesi için 100 kere görüşmeye ihtiyaç yok. Bir kere de rahatça uzlaşabilirler. Şu an Irak benzeri mezhep çatışması çıkmasının zemini oluşturulmaya çalışılıyor. Bunun arkasında Irak'ta olduğu gibi ABD var. Amerika sadece bir tarafı destekleyerek kendi çıkarlarını gözetliyor" dedi.

'Geçmişten ders alınmalı'
Behiç Hayrettin ise, Lübnan'da kriz başladığını belirterek "Herhangi bir zamanda birileri sokağa inebilir, gösteri olabilir. İnşallah barışçı bir çözüm bulunur" diye konuştu.
İbrahim Hayrettin de, şu an güvenliğin iyi olmadığını belirterek "İnşallah barışa ulaşılır. Aslında taraflar bir savaş istemiyor. İstikrar olmasını istiyor. Yeter ki niyet iyi olsun. Siyasiler geçmişe bakarak ders almalı. Ne Suriyeli ne de Amerikalılar bu ülkeyi bina edemez, bu bize düşüyor" diye konuştu.

Lübnan'da Müslüman ve Hıristiyanların yıllarca barış içinde yaşadığını belirten İbrahim Hüseyden ise Lübnan'daki son durumu şöyle anlattı: "Şu an ülkede bir sorun yok. Bu ülkede bütün insanlar birbirini seviyor. Mezhep çatışmasına dönmez. Hıristiyan ve Müslüman ayırımı yapmadık, siyasiler bu ayrılığı oluşturmak istiyor. Halk birbirini sever ve omuz omuza verirse bütün bu hikayeden kurtuluruz"

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ve Suriye karşıtı hareketin başındaki Saad Hariri'nin bugün ülkedeki siyasi gerginlikle ilgili birer basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.