FB TW PIN NWS

Baykal: 'Cumhuriyet kemiriliyor'

2006-12-10
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhuriyetin temel değerlerine ve birikimlerine karşı dinmek bilmez bir direnç ve rövanş özleminin toplumun değişik kesimlerinde geliştirilmekte olduğuna dikkat çekerek, “Demokrasi adına cumhuriyetin kemirilmek istendiğini görüyoruz” dedi.

Baykal, partisinin Kadın Kolları tarafından hazırlanan ve hükümetin tartışmalı politikalarını eleştiren “AKP’nin Yüz Karası” adlı kitapta yer alan yazısında, “Demokrasi adına cumhuriyetin kemirilmek istendiğini görüyoruz” dedi.

Baykal, cumhuriyetin temel değerlerine ve birikimlerine karşı dinmek bilmez bir direnç ve rövanş özleminin toplumun değişik kesimlerinde geliştirilmekte olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Cumhuriyet Türkiye’nin işletilebilir, yaşatılabilir, sağlıklı bir demokrasiye ulaşmasına yardımcı olacak bir altyapıyı ortaya koymuştur. Eğer bu alt yapı olmasaydı demokratik sistemi işletme şansımız olamazdı. Sahibi olduğumuz şansı daha iyi anlayabilmek için parçası olduğumuz coğrafyayı doğru görebilme ihtiyacımız vardır. Ortadoğu coğrafyasında ortak değerlerimizi bizimle paylaşan aynı tarihin içinden geldiğimiz aynı kültürü paylaştığımız pek çok ülke olmasına rağmen hiçbirisinde demokratik bir toplumdan söz etme imkanı yoktur. Bu coğrafyada sadece Türkiye’nin Müslüman nüfusa sahip bir toplum olarak demokratik bir sistemi işletme şansı vardır.”

MUSTAFA KEMAL CUMHURİYET’TİR
Türkiye’deki istikrar ve barış ortamının sebebinin “Mustafa Kemal farkı” olduğunu belirten Baykal, “Mustafa Kemal Cumhuriyet’tir. Mustafa Kemal Atatürk’ün temsil ettiği cumhuriyet değerleridir, yapılaşmasıdır, anlayışıdır, zihniyetidir. Bunu tehlikeye atarak Türkiye’de demokrasiyi, barışı, istikrarı sürdürmek mümkün değildir” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

CUMHURİYET KEMİRİLMEK İSTENİYOR
Demokrasinin cumhuriyetin çocuğu olduğunu söyleyen Baykal, “Şimdi demokrasi adına cumhuriyetin kemirilmek istendiğini görüyoruz. Demokrasi ile cumhuriyet arasında kavramsal olarak, felsefi olarak, siyasal olarak bir çelişki yoktur. Demokrasi ile cumhuriyet arasında sanki bir çelişki varmış gibi göstererek cumhuriyeti geriletme, etkisizleştirme girişimleri bilinmelidir ki demokrasinin bizzat kendisine zarar verir.” dedi.

GÜNEŞ TUTULMASI ÖRNEÐİ
Baykal, şunları kaydetti:
“Cumhuriyetin tehlikeye girişini, birden bire güneş tutulması gibi bir büyük kesintiyle ortaya çıkacak bir durum olarak algılıyorsanız, bunun bir süreç olduğunu anlamıyorsanız, özgür insanın yavaş yavaş cemaatin içinde erimeye başladığını, cemaatin ortak değerlerinin, ilkelerinin, anlayışının herkese kendini dayatmaya başladığını görmüyorsanız bir süre sonra kendinizi tam bir karanlığın içinde bulursunuz.”

AYMAZLIK
Cumhuriyete yönelik tehlikeler karşısında bu durumun olağan kabul edilmesini yönelik olarak pek çok çevrenin çaba gösterdiğine dikkat çeken Baykal, şöyle devam etti:
“Bir sıkıntı yok, bir sancı yok, her şey olması gerektiği gibi devam ediyor anlayışı cumhuriyetten rövanş almak isteyenlerin çıkarınadır. Bazıları bunu aymazlıktan yapmaktadır. Bu aymazları siyasi yelpazenin her kesiminde görmek olanağı vardır. Bunlar toplum böyle tehdit duygusuna kapılırsa ne yapar kaygısı içinde önlem almaya çalışmaktadırlar.”

ÇÖZÜM DEMOKRASİ İÇİNDEDİR
Baykal, yazısını şu şekilde sonuçlandırdı:
“Bu tehlike karşısında yetmiş milyon hepimiz ortak sorumluluk içindeyiz. Görevin hepimize düştüğünü bilmeliyiz ve çözümü gene demokrasi içinde, seçim sandığında, toplum olarak yürürlüğe koyabilmeliyiz.”