FB TW PIN NWS

Baykal: 'Bu olay dostluk ve kardeşliği şekillendirecek'

2007-01-20
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinin Türkiye’de “şok” etkisi yarattığını belirterek, olay sonrası Türkiye’de özlenilen dostluk ve kardeşlik, sevgi ortamının şekillenmesine yardımcı olacak bir tablonun ortaya çıktığını söyledi.

Baykal, herkesin haklı bir eziklik duygusu içinde olduğunu, bu cinayeti tüm herkesi “kaynaştıracak”, “bütünleştirecek” bir olay olarak nitelendirdi.

Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın ziyaret ederek, taziyelerini bildiren CHP Lideri Baykal, çıkışla gazetecilere yaptığı açıklamada, Hrant Dink’in öldürülmesinin Türkiye’de “şok” yarattığını söyledi. Herkesin derin bir acı yaşadığını ve üzüntü yaşadığını belirten Baykal, “Bu cinayet bütün Türkiye’de, toplumun her kesiminde çok derin ve samimim bir ızdırap yaratmıştır. Bütün vatandaşlarımız,olayla hiçbir şekilde ilgisi olmayan, yurdun dört bir köşesinde yaşayan milyonlarca insanımız bu olay karşısında çarpıcı ruh haline girmiştir, büyük bir acı yaşamaktadır” dedi. Acı olayın arkasından Türkiye’de özlenilen dostluk ve kardeşlik, sevgi ortamının şekillenmesine yardımcı olacak bir tablonun ortaya çıktığını vurgulayan Baykal, “Bu duyguyu pekiştirmemiz, geliştirmemiz lazım. Bu acı olaydan Türkiye’de bir büyük dayanışmayı, sevgi ve dostluk ortamının şekillenmesini sağlamaya çalışmalıyız. Buna katkı vermek hepimizin görevidir” diye konuştu.

“KATİL BİR AN ÖNCE BULUNMALI”
Katilin bir an önce yakalanmasının bu duygunun pekişmesini sağlayacağını dile getiren Baykal, cinayetin kişisel mi, yoksa çok ince hesaplar, planlar ve tertiplerin olup olmadığının ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Baykal, cinayetin arkasında yatan nedenlerin ortaya çıkarılarak, dünyanın ve Türkiye’nin bunu görmesinin sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Bireysel nefret ve kin duygularıyla bu cinayet işlenmişse, bu duyguları ile harekete geçen insanları tam tersine bir dostluk ve dayanışma ortamı şekillendirdiklerini görmeleri lazımdır. Bunu sağlamalıyız” dedi.


“HERKES HAKLI EZİKLİK DUYGUSU İÇİNDE”
Baykal, herkesin haklı bir eziklik duygusu içinde olduğunu dile getirirken, bu cinayetin tüm herkesi “kaynaştıracak”, “bütünleştirecek” bir olay olarak nitelendirdi. Baykal, “Bu tertiplerden milletçe, toplum olarak, hep beraber güçlenerek çıkmalıyız. Bir daha böyle tertiplerin geri tepeceği herkes tarafından artık görülmelidir ki, gelecekte böyle tertipler yapılmasın” dedi. Baykal, duygularını şöyle ifade etti:
“Hrant Dink’i yaşatmayı, yaşamını sürdürmeyi başaramamış olmanın üzüntüsünü yaşıyorum. Ne olursa olsun Türkiye Hrant Dink’i yaşatmayı başarabilmeliydi. Bu başarısızlık sonucu olmuştur. Umarım en kısa zamanda bu konu aydınlanır. Acılı anda bu olayın ortaya çıkmasına yol açan ihmalleri, dikkatsizlikleri, sorumlulukları dile getirmek istemiyorum. Bu olayın böyle bir yönünün olduğu açık gerçektir.”


SALI GÜNÜ TBMM’DE GİZLİ OTURUMLA TOPLANIYOR
Dink’in cenaze törenine katılıp katılmayacağına ilişkin soru üzerine Baykal, TBMM’nin 23 ocak günü gizli oturumla toplanacağını hatırlatarak, cenazeye katılmasına ilişkin olumlu bir cevabı verebilme imkanına sahip olmadığını söyledi.