FB TW PIN NWS

Baykal: ''Başbakan bize hakaret ediyor''

2007-03-22
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine yönelik açıklamalarıyla ilgili olarak, ''Barzani karşısında dut yemiş bülbül gibi, Talabani karşısında sesi çıkmıyor, Apo'ya 'sayın' diyor, 'özür dile' dediğimizde bize hakaret ediyor'' dedi.

Baykal, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı için adaylıkta ısrarcı olacağını zannetmediğini belirterek, ''Umarım Sayın Başbakan, 16 Nisandan önce kabul edilebilir bir cumhurbaşkanı adayını ilan eder, aday olmayacağını netleştirir. Benim kafamda net'' diye konuştu.

Baykal, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında, Erdoğan'ın, cumhurbaşkanı olmaması için haklı gerekçeler bulunduğunu savundu. ''Türkiye, Anayasası'nın özünü iptal etmeye niyetli birisini Anayasa'nın zirvesine getirir mi, gelir mi, olur mu?'' diyen Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, Abdullah Öcalan'a ''sayın'' dediği iddiasını yineleyerek, şunları kaydetti:

''(Sayın Öcalan) demiş bir insan Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olur mu? Sancak onun önünde eğilir mi? Cumhurbaşkanı önünden geçerken, Türk bayrağı, sancak onun önünde eğilir mi? (Kelle) demiş şehitlere... 70 milyon adına en büyük fedakarlığı yapmışlar, canlarını vermişler, derin bir şükran duygusu, saygı duygusu içinde olmamız lazım, o insanların kaybını müthiş bir olay gibi algılamamız lazım, tüylerimizin diken diken olması, 'şehit' sözünün hepimizi etkilemesi lazım, (Kelle) diyor. Bütün bunlar ortada. Olamaz, olması mümkün değil. Diyorlar ki, (O orada emrinde, çoğunluk 'Yaparız' diyor)... Olmaz, bunu en iyi kendisi anlar, bunu en iyi kendisi bilir. Olmayacak. Olmaz, kaldırmaz Türkiye. Akıl var, mantık var.''

Baykal, muhalefet partisi olarak görevlerinin, belgelerle önemli yanlışları ortaya koymak olduğunu belirterek, ''Bu yanlışlıklar karşısında Başbakan Erdoğan'ın cevap vereceğine hakaret ettiğini'' söyledi.