FB TW PIN NWS

BBC: 'Binlerce Türk laiklik için gösteri yaptı'

2006-11-12
BBC, Bülent Ecevit için düzenlenen cenaze töreninde “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganı atan kalabalığın, Cumhurbaşkanı ve askeri liderleri alkışlarken, Başbakan Erdoğan’ı yuhaladığına dikkat çekti.

Eski Başbakan Bülent Ecevit için düzenlenen cenaze törenin görkemliliği yabancı basının ilgisini de çekti. BBC, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganı atan kalabalığın Cumhurbaşkanı ve askeri liderleri alkışlarken, Başbakan Erdoğan’ı yuhaladığına dikkat çekti.


İngiliz yayın kurumu BBC, eski başbakanı Bülent Ecevit’in on binlerce insanın katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen cenaze törenlerine geniş yer ayırdı.


Türkiye’nin her köşesinden insanların Ankara’ya aktığına dikkat çeken BBC, “Cenaze töreni sırasında binlerce Türk, laiklik lehinde gösteri yaptı” dedi ve “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganının atıldığını kaydetti.


MEYDAN DOLUP TAŞIYORDU


Kalabalığın aynı zamanda “partisi kökleri siyasi İslam’da olan” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yuhaladığına dikkat çeken BBC, insanların ağladığı, çiçek attığı, Türk bayrağı taşıdığı törende 10 bin civarında Türk polisinin görev yaptığını kaydetti. BBC şöyle devam etti:


“Ankara’nın en büyük camiinin önündeki meydan, tüm Türkiye’den gelen insanlarla dolup taşıyordu, birçoğu, yakasında fotoğrafı iğnelemişti.


Cenaze geldiğinde yaş, siyasi bir olaya ve Türk cumhuriyeti ve temel aldığı laik ilkelerine yönelik bir destek gösterisine dönüştü.


Cumhurbaşkanı ve askeri liderler alkışlandı ancak partisinin dört yıl önce seçimlerde Sayın Ecevit’i yenen Sayın Erdoğan’ın cenaze törenine gelişine sağır eden yuh ve bağırmalar eşlik etti.”


SERT UYARILAR


Türkiye’nin laiklerin köktendinciliğin yükselişi konusunda sert uyarıları yapmaya başladığına dikkat çeken BBC, Erdoğan hükümetinin ise, İslamcı bir gündeminin olduğunu yalanladığını ve laik devletin başarısı için çalıştığını söylediğini kaydetti.


BBC, Ecevit’in son başbakanlık dönemi sırasında Türkiye’nin AB tarafından resmen aday olarak kabul edildiğini ve “ayrılıkçı Kürt lider” Abdullah Öcalan’ın yakalandığını ancak partisinin 2002 seçimlerinde büyük bir yenilgiye uğradığını belirtti.