FB TW PIN NWS

Avrupalı Türk milletvekillerinden 301’e karşı bildiri

2007-02-08
Avrupa ülkelerinde siyaset yapan bir dizi Türk kökenli politikacı, ortak bir bildiri yayınlayarak Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinin kaldırılmasını talep etti.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetine ve siyasi partilere çağrıda bulunan politikacılar, "Hrant Dink cinayetinin üzerinden iki haftadan fazla zaman geçti. Cenazeye katılan binlerce insan farklı görüşe sahip olan ve hassas konulara değinen gazeteci ve yazarların öldürüldüğü bir ülkede yaşamak istemediklerini dile getirdi. Şimdi harekete geçme zamanı geldi" diyorlar.

Hrant Dink'in 301'den yargılandığı ve cezaya çarptırıldığı hatırlatılan bildiride şöyle denildi: "Sadece Dink değil, Nobel ödülünü kazanan Orhan Pamuk gibi birçok yazar ve düşünür bu dışlayıcı yasa ile aşırı milliyetçilerin tehditleri ile karşı karşıya kalmaktadır. 301, Türklüğü küçük düşürmekten dolayı altı ay ve üç yıl arası değişen hapis cezası öngörmektedir. 301. maddenin yoruma açık oluşundan ve esnekliğinden dolayı eleştiri ve küçük düşürmek arasındaki farkı belirlemek mümkün değil. Bu çağrıyı imzalayan milletvekilleri olarak, Türkiye Cumhuriyetinde farklı düşünenlere ve azınlıklara yönelik boy gösteren milliyetçiliğe karşı olduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Avrupa'daki Türk kökenli parlamenterler olarak Türk Cumhuriyeti Hükümetini, 301. madde içerisinde sadece bazı ifadeleri değiştirmek yerine bu maddeyi Türk Ceza Kanunu'ndan çıkarmaya çağırıyoruz"

Aralarında Federal Almanya Milletvekili Lale Akgün (SPD), Hollanda Parlamento Milletvekili Saadet Karabulut (Sol Parti), Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir'in (Yeşiller) de bulunduğu 20 milletvekillinin bildiride imzası bulunuyor.