FB TW PIN NWS

'Asker reformlara engel oluyor'

2006-10-31
Türkiye'deki görev süresini tamamlayan AB Türkiye Temsilcisi Kretschmer gitmeden önce askeri eleştirdi: Hükümet reformlara devam etmek istiyor ama asker direniyor.

Türkiye'deki görev süresi boyunca TSK'nın siyasetteki rolünü her fırsatta eleştiren AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hans Jörg Kretschmer, Ankara'dan ayrılmadan önce yine askeri eleştirdi.

Görev süresi bitti
Hükümetin reformlara devam etmek istediğini, ancak TSK'nın reformlara direndiğini öne süren Kretschmer, Genelkurmay Başkanlığı'ndan birkaç defa randevu talebinde bulunduğunu ancak "Yanıtsız bırakıldığını" söyledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sert bir dille eleştirdiği Büyükelçi Kretschmer'in Türkiye'deki görev süresi dün sona erdi. Kabil'e gitmek üzere Ankara'ya veda etmeden önce CNN-Türk'ün sorularını yanıtlayan Kretschmer, Kıbrıs ve limanlar konusunda, "Eğer Türkiye adım atmazsa Avrupa Konseyi hiçbir şey yokmuş gibi yoluna devam edemez. Limanların açılması müzakereler için önkoşuldu ve Fin önerisi Kıbrıs için olumlu bir çözüm fırsatı" dedi. 8 Kasım'da açıklanacak İlerleme Raporu'nun önemli bölümlerinden birinin asker-sivil ilişkileri olacağını belirten Kretschmer, ülkenin farklı kesimlerinde, orduda bir "Mukavemet" olduğunu savunarak, "Bir tarafta siyasiler, diğer yanda çok net ideolojik duruşu olan ordunun temsil ettiği güçlü devlet kurumları var" dedi.

'MUKAVEMET VAR'
Türkiye'nin son 4 yıl içinde önemli gelişme katettiğini belirten Büyükelçi, bu ilerlemelerde dış baskıların rol oynadığını, iç dinamiklerin ise yavaşladığını söyledi. Kretschmer yaptığı görüşmelerin çok yararlı geçtiğini belirtti ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e yaptığı veda ziyareti ile ilgili bilgi vermek istemedi ve "gizli kalması daha doğru" dedi. Kretschmer, Türkiye-AB ilişkilerinden müzakerelerin başladığı, Kıbrıs'ın Avrupa gündemine taşındığı, Annan Planı'nın oylandığı en kritik döneminde AB Komisyonu'nun Ankara temsilciliğini yaptı.