FB TW PIN NWS

Arınç: '301'in kalkmasına sıcak bakarım'

2007-01-22
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin ardından artık acı olaylar yaşanmamasını dilediklerini söyledi. Arınç, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ve Dink ailesine başsağlığı ziyaretlerinde bulundu.

Hrant Dink'e yapılan saldırıyı duyduğunda bir mesaj yayınlayarak üzüntülerini ve Dink'e sıkılan kurşunların hedefinin Türkiye olduğunu belirttiğini hatırlatan Arınç, İstanbul'da olması nedeniyle Patrik Mesrob II'ye bizzat başsağlığı ziyaretinde bulunmak istediğini söyledi.

Tesellilerinin; failin yakalanması, olayla bağlantısı olanların da tespit edilme aşamasında olması olduğunu dile getiren Arınç, failin 30 saat içinde çok titiz bir çalışmayla yakalandığını da hatırlattı.

''Devleti temsilen cenazeye kimin katılacağına'' yönelik bir soruya Arınç, ''Devleti temsil eden Sayın Cumhurbaşkanıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da misafirleri var. Zannediyorum ki, katılamayacaklardır. Ama umarım ki, hükümet temsilen bulunacaktır cenazede. Ama ben Meclis Başkanı olarak gerçekten mümkün olsaydı, müsait olsaydım bu cenazenin en ön safında bulunmayı arzu ederdim bütün Türk milleti adına'' yanıtını verdi.

Arınç, daha sonra Dink'in Bakırköy'deki evine geldi. Aileyi ziyaretinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Arınç, Dink'in eşi ve çocuklarının yanı sıra evde bulunan akrabalarına başsağlığı diledi. Bülent Arınç, ''Cenazenin Türk Bayrağı'na sarılması netleşti mi?'' şeklindeki bir soruya, aileyle bu konuda konuşmadıkları yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından diyalog kurulması amacıyla ''Ermeni Diasporası'ndan yetkililerin de davet edildiğini'' belirterek bu konudaki yorumunu soran bir gazeteciye de Arınç, ''Cenazedir, insani bir olaydır. Türk halkının bu konuda ne kadar büyük bir bütünlük içinde olduğunu isteriz ki, herkes görsün" dedi.

"301'in kalkmasına sıcak bakarım"

TBMM Başkanı Arınç, ''Dink'in de yargılandığı TCK'nın 301'inci maddesinin kaldırılması için bir adım atmayı düşünüp düşünmediği'' yönündeki soru üzerine de, "Bunu kaldıracak olan ben değilim. Meclisimize böyle bir tasarı geldiğinde bunu en süratle yerine getiririz. 301'in tamamen kaldırılması ya da tamamen değiştirilmesi söz konusu olabilir. Biz buna sıcak bakarız şahsen'' yanıtını verdi.