FB TW PIN NWS

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Meclis'te kendisini kürsünün mikrofonuna kelepçeledi.

2017-01-20
Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Meclis'te kendisini kürsünün mikrofonuna kelepçeledi.
Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Meclis'te kendisini kürsünün mikrofonuna kelepçeledi.

Anayasa görüşmelerinin ikinci tur ikinci gününde Meclis Genel Kurulu ilginç bir protestoya sahne oldu.

MHP'nin görüşmelerdeki tavrını protesto etmek isteyen Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, kendini kürsüye kelepçeledi. Kürsünün etrafında toplanan bazı kadın milletvekilleri arasında kavga çıktı. AK Partili kadın milletvekilleri ile CHP ve HDP'li kadın milletvekilleri arasında arbede yaşandı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Aylin Nazlıaka'nın kendisine söz verilmeden kürsüye geldiğini belirterek, oturuma ara verdi.

Nazlıaka’nın bir saatlik eylemi AKP’li kadın vekillerin kürsüye gelip ‘orantısız’ müdahalesi sonrasında ‘sonlandı.’ Çıkan kavgada HDP’li Pervin Buldan ve CHP’li Şafak Pavey yaralandı.

‘Cumhurbaşkanlığı sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifi, 9 Ocak’ta Meclis’te görüşülmeye başlanmıştı. İlk turda kabul edilen teklifin dün başlayan ikinci tur oylamasında yedi madde kabul edilmişti.

Teklifin geri kalan maddeleri için görüşmeler bugün de devam ediyor.

Meclis’te konuşma yapmak için kürsüye gelen bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka, MHP’lilere dönerek, “Sizleri Atatürk cumhuriyetine sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi, teklife ‘Hayır’ oyu vermelerini istedi.

Nazlıaka, daha sonra kendisini kürsüdeki mikrofona kelepçeledi. Bunun üzerine Meclis Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı birleşime 10 dakika ara verdi.

Nazlıaka’nın eylemini sürdürmesi üzerine, Bahçekapılı bu sefer birleşime 45 dakika ara verdi. CHP’liler Nazlıaka’yı ikna etmeye çalıştı.

Bazı AKP’li vekillerin Nazlıaka’ya yönelmesi üzerine AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş araya girdi ve vekilleri uzaklaştırdı. HDP’li kadın vekiller de Nazlıaka’nın etrafında çember oluşturdu.

Nazlıaka, genel kuruldan çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin arkasından “Bırakın milletvekilleri serbestçe oy kullansın” diye bağırdı.

Halk TV yayınına katılan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Nazlıaka’nın kelepçesinin, AKP’li kadın vekiller tarafından çıkarıldığını söyledi. CNN Türk’ten Ünal Kaya, mikrofonun da söküldüğünü duyurdu.

Bu sırada HDP’li kadın vekillerle AKP’li kadın vekiller kavga etti. CHP’li Şafak Pavey yere düşerken Nazlıaka muhalefet kulisine çıkarıldı.

Pavey’in kolundaki protezin saldırı sonucu çıktığı belirtildi. Yumuşak doku zedelenmesi yaşayan Pavey, geceyi hastanede geçirecek.

Genel kuruldan çıkartılan Nazlıaka şu ifadeleri kullandı: “Acı olan bana müdahale edenler AK Partili kadın vekillerdi. Oysa Cumhuriyetten önce biz kadınlar yok sayılıyorduk, oy bile veremiyorduk. Onların da bizlerin de Meclis’te olmasını sağlayan Cumhuriyet rejimini değiştirmeye çalışıyorlar. Saçlarımı çektiler, Şafak Hanım yere düştü. Ben orada özellikle MHP’li seçmene mesaj vermek, dikkatlerini çekmek için bu eylemi yaptım.”

Pavey ise şunları söyledi: “Gözleri dönmüş şekilde hepimize saldırdılar. Bu saldırı Anayasa geçtikten sonra bizlere yapacaklarının ayak izlerini gösteriyor. Ben kürsünün oradaydım. AKP Antalya milletvekili Gökcen Özdoğan Enç önce vurmak istedi. Araya HDP vekili Burcu Çelik Özkan girdi. Onun saçlarını çektiler. Enç, beni itti, yere düştüm. Diğer vekili saçından sürüklediler. Gözleri dönmüş gibi hepimize saldırdılar. Zaten görüntülerde de bunları göreceksiniz.”
Nazlıaka’nın eylemini ‘sonlandırmaya’ çalışan AKP’li kadın vekillerin‘müdahalesiyle’ göğsüne darbe alan HDP’li Pervin Buldan tekerlekli sandalyeyle hastaneye götürüldü.

Hürriyet’in haberine göre arbede sonrasında saçının AKP’li Gökçen Özdoğan Enç tarafından çekildiğini söyleyen HDP’li Burcu Çelik Özkan elindeki bir tutam saçı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a göstererek “Bunu milletvekiliniz yaptı. O kadın buraya gelecek” dedi.
İkinci kez ara verildi.

Tekrar açılan oturumda HDP ve CHP’li vekiller AKP’li Enç’in ceza alması konusunda ısrarcı oldu.

Söz alan HDP’li Filiz Kerestecioğlu, “Şiddet dilini kınıyorum. Yanına gittik ve orada yaşanan benim gözümün önünde Gökçen Enç’in elini kaldırdı, Şafak hanım yerde, Pervin hanım göğsüne darbe yedi. Bu öyle çok üzgünüm ile geçiştirilecek denilen bir şey değildir. Kendisi hastanede ve ne halde olduğunu siz de gördünüz. Bir söze ceza veriliyorsa, şiddete de ceza verilsin” diye konuştu.

AKP vekilleri ise yaptıkları açıklamalarda, zaman zaman bu tarz şeylerin Meclis’te yaşandığını öne sürerek, ‘şiddeti tavsip etmediklerini’ belirtti. AKP’li Mustafa Elitaş ise konuşmasında Buldan, Pavey ve Özkan’ı darp etmekle eleştirilen Enç’i savunarak Enç’in darp edildiğini iddia etti. AKP’liler eylemden dolayı kimseye cezaya verilemeyeceğini ileri sürdü.

Bunun üzerine tekrar bir tartışma yaşandı ve AKP’li vekillerin CHP sıralarına doğru hareketlendiği görüldü. Kısa süreli bir arbede yaşanırken ikinci bir kavganın da eşiğinden dönüldü. Ardından genel kurula bir kez daha ara verildi.