FB TW PIN NWS

Ahmedinejad: 'ABD hükümeti yargılanmalı'

2006-11-13
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD hükümetinin Irak'ta yaptıkları nedeniyle yargılanmasını istedi.

Barış İçin Asya Parlamentolar Birliği'nin 7. Genel Kurulu, İran'ın başkent Tahran'da başladı.Toplantının açılışında konuşan Ahmedinejad, "Dünyada güvensizlik gittikçe artmaktadır. Bu da bağımsız milletleri tehdit etmekte ve kimliklerini çiğnemektedir" dedi.

Filistin'de yaşananlara da değinen Ahmedinejad, "Bugün dünyada Filistin trajedisinden daha hazin bir olay yoktur. Filistin, dünyadaki zalimane ilişkilerin bir sembolüdür" diye konuştu.

Ahmedinejad, Irak konusuna ilişkin değerlendirme yaparken işgalden sonra bu ülkede güvensizliğin arttığını belirtti. İşgal güçlerinin Irak topraklarına girmesinden sonra yüzbinlerce insan öldüğünü vurgulayan Ahmedinejad, "Mevcut ABD hükümeti, Irak'ta terörü artırma, masum insanları katletme ve dünya kamuoyunu aldatma suçlarından yargılanmalı. Amerika'yı yargılamadan dünyada barış ve güvenliği beklemek mümkün mü?" diye konuştu.

"Zorba güçlere karşı dünya milletlerinin nefreti artmaktadır" diyen Ahmedinejad, "Biz Asya ülkeleri olarak, uluslararası arenada adalet temelli yeni bir düzenin kurulmasını istiyoruz. Bütün insanlık bunu istiyor" dedi.