FB TW PIN NWS

Agos'un Hrant Dink'siz ilk sayısı

2007-01-26
Agos gazetesi Hrant Dink'siz ilk sayısını çıkardı. Kendini 'bir güvercin' olarak tanımlayan Hrant Dink için ilk sayıda, ''Umuda uçtu'' manşeti kullanıldı. Suikast sonrası çıkan sayı, birçok ilki içeriyor. Gazete ilk kez 35 bin adet basıldı ve Türkiye'nin kasabalarına kadar ulaşacak.

Agos gazetesi 11 yıldır Hrant Dink'in genel yayın yönetmenliğiyle çıkıyordu. Gazete, suikastten sonraki ilk baskısını yaptı. Hrant Dink'siz ilk sayının manşetinde 'Hrant Dink' var.

Agos yazarlarından Aydın Engin, Hrant Dink'siz çıkan ilk sayı için, "Agos'un birinci sayfası umuda uçtu. Kendini bir güvercin olarak tanımladı ve uçtu. Ama umuda uçtu. Cenaze töreninin çok büyük bir anlama ulaştığını düşünüyoruz. Ermenilerle kucaklaştı. Bu Hrant'ın kurmaya çalıştığı zihniyetti. Her iki halkın buluşmaya çalışması mümkündür diyordu Hrant. Bir bilinç sıçraması oldu. Umut kapısı açıldığını düşündüğümüz için bu başlığı attık" dedi.

Gazetenin genel yayın yönetmenliğini, Etyen Mahçupyan üstlendi. Agos çalışanları, belki de en zor mesaiyi bu sayıya ayırdı.

Gazete çalışanları bu sayıyı şu sözlerle anlattı:


"Hem ağladık, hem çalıştık. Biz mutfağa girdik"

"Medyadan tanınan insanlar, gecelerce bizle beraber oldu, normal işlerinin haricinde. Çay yapanlar düzelti yapanlar oldu"

"Hrant Dink için bir paragraf başlığı altında yazdılar. Agos'un tam altı sayfasını kapladı"

Bu kez 35 bin basıldı

Bu haftaki Agos, hem sayfa, hem de baskı sayısı olarak diğerlerinden farklı. Normalde 5 bin adet basılan Agos, 20 bini bütün Türkiye'ye dağıtılmak üzere bu kez 35 bin adet basıldı.

Agos gazetesi için Hrant Dink'siz ilk sayı, yeni bir yolun başlangıcı. Gazete çalışanları, Agos'u yaşatmakta kararlı.

Çalışanlar, "Hrant Dink'siz zorlanacağız. Burada iyi bir işleyiş kurmuştu. İlke olarak kararlıyız. Agos'un susmaması gerektiğine inanıyoruz. Agos'un susması, Hrant'ın ülkü, ideallerinin susması demektir. Buna hakkımız yok. Agos'u sürdüreceğiz" dedi.