FB TW PIN NWS

Ağar'dan 'AB'ye alternatif' çıkışı

2006-12-01
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, sürpriz çıkışlarına bir yenisini ekledi. Ağar, “Avrupa Birliği’nde sıkıntı olursa bölgesel bir Türkiye Benelüks modelim var” dedi.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, sürpriz çıkışlarına bir yenisini ekledi. Ağar, “Türkiye Benelüks Modeli” fikrini ortaya attı.

Ağar, bir süre önce terörle mücadele konusunda Diyarbakır’da “Dağda silah taşıyacaklarına düz ovada siyaset yapsınlar” sözlerinin ardından yine “Yozgat’ın kaderiyle Musul’un kaderi birleştirilecek”, “‘Son terörist ölünceye kadar’ siyasetini anlayamam” sözleriyle çıkışını sürdürdü.

Ağar son olarak, katıldığı bir programda, tartışılacak bir öneri ortaya attı. Ağar’ın konuya ilişkin sözleri şöyle:
“Avrupa Birliği’nde büyük sıkıntı olursa benim başka modelim var. Bölgesel bir Türkiye Benelüks modelim var. Türkiye, potansiyeli olan dev bir ülke. Türkiye komşu ülkeleriyle, Belçika, Lüksemburg, Hollanda’nın yaptığı ticari, ekonomik, kültürel birlikteliği ileri çıkaran bir ortaklık modeli geliştirir. Bunun da sürükleyicisi olur. Ortadoğu’da Kafkaslar’da bu sıkıntılar devam ederken bunun üstesinden gelecek yegane gücün Türkiye olduğuna inanmayan bir idrak Türkiye’yi yönetemez. Yani Türkiye’nin çok alternatifleri var.”

BENELÜKS NEDİR
Benelüks, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg arasında 18 Temmuz 1932’de imzalanan Ouchy Sözleşmesi ile Avrupa’da gerçekleştirilen ilk ekonomik birleşmenin adı oldu. Avrupa Birliğinden farklı olarak Benelüks’te ortak ve uluslarüstü yetkiyle donatılmış organlar kurulmadı. Kararların, hükümetler arasından doğrudan görüşmeler yoluyla alınması uygun bulundu.