FB TW PIN NWS

AK Parti'de tek aday olarak gidilen kongrede Binali Yıldırım resmen genel başkan seçildi.

2016-05-22
AK Parti'de tek aday olarak gidilen kongrede Binali Yıldırım resmen genel başkan seçildi.
AK Parti'de tek aday olarak gidilen kongrede Binali Yıldırım resmen genel başkan seçildi.

22 Mayıs 2016 Pazar günü yapılan AK Parti kongresinde Genel Başkanlık seçimi sonuçlandı ve Binali Yıldırım 1405 delegenin oyunu alarak Recep Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu'nun ardından AK Parti'nin üçüncü genel başkanı seçildi.

1405 delegenin oyunun tamamını alarak AK Parti Genel Başkanı seçilen Binali Yıldırım'ın, konuşmasına başkanlık sistemi mesajı damga vurdu.


Türkiye'yi yaklaşık 14 yıldır yöneten AK Parti'de Binali Yıldırım dönemi başladı. 2. Olağanüstü Büyük Kongre'ye tek aday olarak katılan Yıldırım, 1405 delegenin oyuyla üçüncü genel başkan oldu.

Binali Yıldırım, genel başkanlık seçimi öncesi salondakilere yaptığı konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Yolun yolumuz. Davan davamızdır." diye söz vererek başladı. Binali Yıldırım, konuşmasının ilerleyen bölümünde başkanlık sistemi ile ilgili de mesaj vererek "Başkanlık sistemini getirmeye hazır mısınız" diyerek partililere seslendi.

Binali Yıldırım saat 10:30'da salona vardı. Yıldırım salonun girişinde kendisini karşılayan AK Partili yöneticilerle tek tek el sıkıştı. Yıldırım, kongre salonuna eşi ile birlikte girdi. Salona giriş yapan ikili partilileri uzun süre selamlayıp karanfil dağıttı. Salona girişte Semiha Yıldırım'ın dua ettiği görüldü.

Binali Yıldırım ve eşinin ardından ise salona Başbakan Ahmet Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu geldi. Yıldırım, Davutoğlu'nu salonun girişinde karşıladı.

Binali Yıldırım, salondakilere hitap etmek için çıktığı kürsüde sesinin kısılması sonrası zaman zaman zor anlar yaşadı.

Saat 12:30 sıralarında ise Kongre Divan Başkanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen mesajı okudu. Bozdağ tarafından "Partimizin markası ve önderi olan liderimiz, büyüğümüz, ustaların ustasından gelen bir mesajı arz etmek istiyorum" diye okumaya başladığı kutlama mesajı tüm partililer tarafından ayakta alkışlandı.

Divan Başkanı Bekir Bozdağ, Erdoğan'ın mesajını okumadan önce, "Sayın Cumhurbaşkanım, biliyoruz ki fiziken aramızda olamasanız da manen aramızdasınız. Halkımızın dediği gibi, partimiz 'Tayyip'in partisi'dir ve 'Tayyip'in partisi' olarak kalmaya devam edecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızı AK Parti'den ayrı düşünmek mümkün değildir. AK Partinin tek lideri vardır o da Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bundan sonra da olduğu gibi seçilmiş cumhurbaşkanı ile başbakanın uyumlu çalışması Türkiye'nin gücüne güç katacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı şöyle:

"Sizleri muhabbetle, hasretle selamlıyorum. Cumhurbaşkanı yemini ettiğim gün AK Parti ile hukuki bağım kesilmiş olabilir ama sizlerle gönül bağım hiçbir zaman kesilmedi. İnşallah hiçbir zaman da kesilmeyecek. Önümüzdeki dönemde yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi arayışları içinde, cumhurla başkanı arasında iklimi olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın giderileceğine inanıyorum.

Yakın tarihin en önemli siyasi olaylarından biri olarak gördüğüm AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi'nin başarılı geçmesini diliyorum. Yeni genel başkanı ve parti yönetim organlarında sorumluluk üstlenecek arkadaşlarımı şimdiden tebrik ediyorum. Kaderi ülkenin kaderiyle özdeşleşen AK Parti için hizmet yarışında bir güç ve motivasyon tazelenmesi olarak görüyorum. 2023 hedeflerine ulaşılması için seçilecek genel başkana çok önemli görevler düşüyor. 27 Ağustos 2014 tarihinde genel başkanlık görevini kendisine devrettiğim Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'na hizmetleri için teşekkür ediyorum. Kongre salonunda bulunan delegeler ve misafirlere selamlarımı ve saygılarımı sunuyorum. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi daim kılsın. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize şifalar diliyorum."