FB TW PIN NWS

AB'den Filistin'le diyaloğa ''şartlı evet''

2007-04-01
Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin Dışişleri Bakanları, Filistin Ulusal Birlik hükümeti ile işbirliğine ''şartlı evet'' dedi. Bakanların şartı ise HAMAS'lı hükümet üyeleriyle görüşmemek.

AB Dönem Başkanı Almanya'nın Bremen kentinde toplanan bakanlar, Filistin'e yeniden mali yardım sağlanacağını da açıkladı. Batılı ülkeler, Filistin'e bir yıldır ekonomik ambargo uyguluyordu. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin Dışişleri Bakanları, Arap Birliği zirvesinde alınan kararları da desteklediklerini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Riyad'da düzenlenen zirvenin sonuç bildirisinde İsrail'in, '1967 sınırlarına' çekilmesi, o dönemde işgal ettiği toprakları Filistin'e geri vermesi gerektiği belirtilmişti.

Plana göre, İsrail 1967 sınırlarına çekilecek ve burada bir Filistin devleti kurulacak. Arap ülkeleri de buna karşılık İsrail ile ilişkilerini normalleştirecek ve bu ülkeyi tanıyacak.

AB de diyalog taraftarı

AB de Filistin hükümeti ile diyalog istiyor. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin Dışişleri Bakanları Bremen'de yaptıkları gayrıresmi toplantıda radikal HAMAS örgütüne mensup hükümet üyeleri dışında, Filistin Ulusal Birlik hükümeti ile yakında işbirliğine gitmek istediklerini belirtti.

Filistin bölgelerine yeniden mali yardım sağlanacağını da belirten Dışişleri Bakanları, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Arap Birliği zirvesinden sonra Ortadoğu barış süreci için yeni bir fırsat yaratılmasını ümit ettiklerini de kaydetti.

AB, HAMAS'ın Filistin bölgelerinde tek başına hükümetin başına geçmesinden bu yana insani yardımlara kısıtlama getirmişti.