FB TW PIN NWS

ABD onayladı 30 yeni F-16 geliyor

2006-10-18
ABD Kongresi, Türkiye'ye 30 adet yeni F-16 "Block 50" tipi savaş uçağının satılmasını onayladı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, satışın onayı için 28 Eylülde resmen Kongreye başvurmuştu.

Edinilen bilgiye göre, iki haftalık resmi bekleme süresi içinde Kongreden herhangi bir itiraz gelmediği için uçakların Türkiye'ye satışı, otomatikman onaylandı.

Türkiye'nin, F-16'larla birlikte önerilen bütün ilgili sistemleri almaya karar vermesi durumunda, projenin bedelinin 2,9 milyar dolara yaklaşabileceği belirtildi. Bu aşamadan sonra Türk ve Amerikan taraflarının, projenin ayrıntılarını belirleyecek sözleşmeyi hazırlayarak imzalaması planlanıyor.

F-16'ların en son geliştirilen modelleri arasında yer alan "Block 50" versiyonu, halen dünyanın en modern savaş uçakları arasında yer alıyor. F-16 savaş uçakları, dünyanın en büyük savunma şirketi Amerikan Lockheed Martin şirketi tarafından geliştiriliyor. Türk Hava Kuvvetlerinin alacağı uçakların üretiminde Türk savunma sanayinin de önemli katkıda bulunması öngörülüyor.