FB TW PIN NWS

ABD, Washington DC'de Trump destekçileri Kongre binasını bastı

2021-01-06
ABD, Washington DC'de Trump destekçileri Kongre binasını bastı
ABD, Washington DC'de Trump destekçileri Kongre binasını bastı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington DC'deki 'seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini' belirttiği mitinginin sonrasında destekçileri barikatları aşarak Kongre binasına girdi. Polisle çatışmanın yaşandığı olaylar sonrası oylama durdurulurken Washington'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ayrıca silahların ateşlendiği baskında bir kadın ağır yaralandı.

ABD Kongresi yeni başkan Joe Biden'i resmi olarak onaylamak için toplanırken, Trump destekçileri başkent Washington DC'de "Çalmayı Durdur" mitinginde bir araya geldi. Binlerce Trump destekçisinin katıldığı mitingin ardından göstericiler Kongre binasına yürüdü.

Kongre binası önündeki ilk polis bariyerlerini aşmayı başaran göstericiler, "ABD Trump'ı istiyoruz", "Biz kazandık", "Özgürlük" ve "Çalmayı bırakın" sloganları atarak, kongre binasına girdi. Göstericilerden bir grubun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesi sonucu polisin biber gazıyla müdahalesi ve zaman zaman yaşanan arbede görüntülere yansıdı.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Kongre binasında çıkan olayların ardından binanın kilit altına alındığı ve Başkan Yardımcısı Mike Pence'in tahliye edildiği bildirildi.

Kongre binasında çıkan olaylarda bir kadın vuruldu ve ağır yaralandı. Aynı çatışmalarda birkaç polis memuru da yaralandı.

Kongre binasına giren göstericilerin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ofisine girdikleri ifade edildi. Göstericilerin, bilgisayarını kapatmayı unutan Pelosi'nin maillerini okuduğu belirtildi.

WASHİNGTON'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
Washington'da Trump taraftarlarının Kongre binasına girmeye çalışması üzerine tüm oturumlara ara verilerek binanın kapıları kilitlendi. Washington D.C. Belediye Başkanı, akşam 18.00'den sabah 06.00'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Kongre polisi Temsilciler Meclisi'ndeki vekillere koltuklarının altındaki gaz maskelerini hazır bulundurmalarını istedi.

GÖSTERİCİLER KONGRE BİNASINI BOŞALTTI
ABD Kongresi'ni basan Donald Trump destekçileri binayı boşaltırken, bina dışında bazı göstericiler ile polis arasında arbede yaşanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Ulusal Muhafızlara, Kongre binası önündeki olaylara müdahale etmeleri için talimat verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Başkan Donald Trump'ın talimatı üzerine Ulusal Muhafızlar diğer federal koruma birlikleri ile Kongre binasına gidiyorlar. Başkan Trump'ın şiddete karşı itidal çağrısını yineliyoruz." ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Washington DC'de şok edici sahneler var. Bu demokratik seçimin sonucuna herkes saygı duymalı" dedi.

Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun, polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesiyle şehirde başlayan şiddet ve kargaşayı yatıştırmak için bölgeye ek güvenlik güçleri gönderildi.Polis, barikatları aşarak Kongre binasına giren göstericilere biber gazıyla müdahale etti.Olaylar nedeniyle Kongredeki oturuma ara verilmiş, Kongre üyelerinden güvenli bir yere geçmeleri istenmiş, oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarılmıştı.

Donald Trump, 3 Kasım 2020'de yapılan başkanlık seçimlerinde karşısında yer alan aday Joe Biden'a yenilmesinin ardından, bugün Washington'da yapılacak Kongre oturumunu takip etmek üzere toplanan yandaşlarına 'seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini' söyledi. Trump, ABD basınını da hedef alarak, "Bugün burada 100 binlerce kişi bizim için toplandı. Ama yalancı basın bunu görmek istemiyor" diye konuştu.

GEORGIA'DA DA SİLAHLI YÜRÜYÜŞ
BBC'de yer alan habere göre Georgia eyaletinin Atlanta kentinde de bir grup Trump taraftarı uzun namlulu silahlarla eyalet binasına doğru yürüyüşe geçti. Washington'daki gösteride, bazı kişiler silah bulundurmaktan dolayı gözaltına alınmıştı ancak Georgia'daki yasalara göre kişilerin açıkça silah taşıma hakkı bulunuyor. Georgia'da bugün iki senatör koltuğu için seçim düzenlenmişti, Demokratların önde götürdükleri seçimi kazanmaları durumunda ABD Senatosu'nun da kontrolünü ele geçirecek.

ABD Başkanı Trump, Ulusal Muhafızlara "Kongre binasındaki olaylara müdahale etmeleri" yönünde talimat verdi. ABD Başkan Yardımcısı Pence, "Kongre binasındaki olayların sona erdirilmesi" çağrısı yaparak şiddet olaylarının hoş görülmeyeceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından videolu mesaj yayınlayarak, kendisini destekleyen göstericilere "evlerine dönme" çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD'nin başkenti Washington'da göstericilerin Kongre binasına girmesini eleştirerek, "Artık Amerikalı seçmenlerin kararını kabul edin. Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin." dedi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise, ABD'de iktidarın düzenli ve barışçıl bir şekilde devrinin hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Washington'daki olayları "ABD demokrasisine görülmemiş saldırı" şeklinde niteleyerek seçim sonucuna saygı çağrısı yaptı.

ABD'de güvenlik güçleri, Kongre binasının yakınında patlayıcı bulunduğunu ve etkisiz hale getirildiğini açıkladı.