FB TW PIN NWS

2016 Rio Yaz Olimpiyatları TRTSpor kanalından canlı yayınlanacak.

2016-08-06
2016 Rio Yaz Olimpiyatları TRTSpor kanalından canlı yayınlanacak.
2016 Rio Yaz Olimpiyatları TRTSpor kanalından canlı yayınlanacak.

5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın en büyük ikinci kenti olan Rio de Janeiro'da düzenlenecek olan olimpiyat oyunlarının yayın haklarını TRT 3 milyon dolara satın aldı.

2 Ekim 2009 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde yapılan oylamada Rio de Janeiro kenti 31. olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkını elde etti. Güney Amerika kıtasında yapılan ilk olimpiyat oyunları özelliğini de taşıyan bu seneki oyunlar, Rio de Janeiro’da Barra da Tijuca, Copacabana, Deodoro ve Maracanã bölgelerinde gerçekleşecek.

2016 Rio Yaz Olimpiyatlarında toplam 28 spor dalı bulunmaktadır.

Türkiye'nin 21 branşta toplam 103 sporcuyla katıldığı olimpiyatlarda açılış geçit töreninde Türkiye'nin bayrağını milli güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı.

Türkiye daha önce olimpiyatlar tarihindeki en yüksek branşta katılımı, 16 branşta 114 sporcuyla gidilen 2012 Londra Olimpiyatları olmuştu.

Türkiye modern pentatlon, tenis ve kano branşında ilk kez olimpiyatta yer alacak. Binicilik, eskrim ve kürekte ise ilk kez kota alarak mücadele edeceğiz. Cimnastikte de 108 yıl sonra ilk kez bir erkek sporcumuz olimpiyata katılacak.

En genç sporcularımız 17 yaşındaki cimnastikçi Tutya Yılmaz ve okçumuz Mete Gazoz. Kafilede yer alan en yaşlı sporcumuz ise 43 yaşındaki atıcı Yusuf Dikeç. 31. Yaz Olimpiyat Oyunları’na ENKA 21, Fenerbahçe 16, İBB 12, Galatasaray 10 ve Beşiktaş 2 sporcu gönderdi.

Rio 2016 Olimpiyat Oyunları 6 Ağustos 2016 günü Türkiye saati ile sabaha karşı saat 02.00 da Brezilya'nın Rio kentindeki Maracana stadyumunda düzenlenen renkli bir törenle resmi olarak başladı. Birçok devlet başkanlarının da katıldığı törene Türkiye adına Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç katıldı. Geçit töreninde Türkiye'nin bayrağını milli güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı.

17 gün sürecek oyunlara 206 ülkeden 10 bin 500 sporcu katılacak. Olimpiyat boyunca 2 bin 488 madalya sahiplerini bulacak. Altın, gümüş ve bronz madalyaların ağırlığı 500 gram olacak.

İLK MİNDERE GREKOROMEN TAKIMI ÇIKACAK
Olimpiyatların başlamasına kısa bir süre kala Türkiye Güreş Milli Takımı da mindere çıkacakları günler belli oldu. İlk mindere 14-16 Ağustos tarihlerinde Grekoromen Milli Takımı çıkarken, 17-18 Ağustos'ta Bayanlar ve 19-21 Ağustos tarihleri arasında da Serbest Güreş Milli Takımı çıkacak.

Milli sporcuların mindere çıkacağı tarihler şöyle:
Grekoromen
14 Ağustos Pazar-Selçuk Çebi (75 kilo)
15 Ağustos Pazartesi-Rıza Kayaalp (130 kilo)
16 Ağustos Salı-Cenk İldem (98 kilo)
Bayanlar
17 Ağustos Çarşamba-Elif Jale Yeşilırmak (58 kilo), Buse Tosun (69 kilo)
18 Ağustos Perşembe-Bediha Gün (53 kilo), Hafize Şahin (63 kilo), Yasemin Adar (75 kilo)
Serbest
19 Ağustos Cuma-Süleyman Atlı (57 kilo), Soner Demirtaş (74 kilo)
20 Ağustos Cumartesi-Selim Yaşar (86 kilo), Taha Akgül (125 kilo)
21 Ağustos Pazar-Mustafa Kaya (65 kilo), İbrahim Bölükbaşı (97 kilo)

İŞTE RİO OLİMPİYATLARINDA YARIŞACAK OYUNCULARIMIZDAN BAZILARI
Servet Tazegül
2012 Londra’nın tekvandoda altın madalyalı ismi Servet Tazegül, unvanını Rio’da da korumaya çalışacak. Kışın ayağından ameliyat geçiren Servet, mayısta 5. kez Avrupa şampiyonu olarak formuna kavuştuğunu kanıtladı.

Viktorya Zeynep Güneş
Ukrayna’daki savaş nedeniyle 3 yıl önce Türkiye’ye sığınan milli yüzücümüz, 2015 Dünya Gençler Şampiyonası’nda 4 altın madalya kazanarak tarihi bir başarıya imza attı. Rio’da 4 branşta yüzecek olan Viktorya Zeynep Güneş, özellikle 200 metre kelebekte kürsüyü hedefliyor. Türkiye’nin yüzmede henüz yarı final bile yüzemediğini hatırlatalım.

Taha Akgül
Serbest güreşte ağır sıkletin dünya ve Avrupa şampiyonu, bu kez olimpiyat şampiyonluğu için mindere çıkacak. Son Avrupa Şampiyonası’nda sakatlığına rağmen güreşen Taha Akgül, tedavi süreci sonrası Rio’ya hazır hale geldi.

Daniyar İsmayilov
Türkmen asıllı halterci, 4 yıl önce Türkmenistan için yarıştı. Ardından Türkiye’ye gelerek vatandaş oldu. Son Avrupa Şampiyonası’nda 69 kiloda 3 altın madalya kazandı. Rio’da da halter milli takımımızda kürsüye yakın tek isim olarak gözüküyor.

Rıza Kayaalp
6 kez Avrupa, 2 kez dünya şampiyonu grekoromen güreşçi, 2012 Londra’da bronzda kalmıştı. Bu kez hedefte altın madalya var. Ezeli rakibi Kübalı’yı yenerse, kürsü yolu açık.

Nur Tatar
Londra’da sürpriz yaparak gümüş madalyayı boynuna takan milli tekvandocu, Rio’da gümüşü altına çevirmek istiyor.

Yasemin Can
Kenya asıllı atletimiz Yasemin Can, temmuz başındaki Avrupa Şampiyonası’nda 5 bin ve 10 bin metrede çifte altın kazanarak dikkatleri üzerine çekti

BASKETBOL KADIN MİLLİ TAKIMI
Potanın Perileri üst üste ikinci kez olimpiyat oyunlarına katılmaya hak kazandı. Londra’da 5. olarak kürsüyü kaçıran Periler, Rio’ya madalya hedefiyle gitti.