FB TW PIN NWS
1873 Yılında Türkiye'de Halk Giysileri

1873 Yılında Türkiye'de Halk Giysileri

Yazar : ,
Yayıncı : SABANCI ÜNİVERSİTESİ
Yayın tarihi :
ISBN : 975836202X
Sayfa sayısı : 492 sayfa
Kategori : Tarih » Türk-Osmanlı
Tarih » Sosyal Tarih

Konusu

1873 Yılında Türkiye'de Halk Giysileri kitabı, XIX. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı İmparatorluğu'ndaki halkların çok renkli ve ayrıntılı bir panoramasını gözler önüne seren, tarihi ve toplumsal açıdan önemli bir eserdir. 1873 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun başkenti Viyana'da düzenlenen uluslararası fuar dolayısıyla ısmarlanan iki kitaptan biridir. Kitap, Osman Hamdi Bey ve Marie de Launay tarafından hazırlanmış ve sadece bir kez basılmıştır.

Kıyafet albümü niteliğindeki kitapta, 1873 yılında hâlâ geniş sınırların çevrelediği Osmanlı İmparatorluğu'nu oluşturan vilayetlerden seçilmiş örnekler yer alır. Eserin, imparatorluk bünyesindeki her din ve ırktan Osmanlı tebaasının resimleri ile oluşturulması, konuya yaklaşım ve kapsam açısından önemli bir özellik olarak belirmektedir. Pascal Sébah'ın fotoğrafladığı kıyafet resimlerinin, dönemin askeri ve mülki erkanını değil, her kesimden halkı kapsaması da eserin zengin içeriğini ortaya koyan diğer özelliğidir.

Tıpkıbasım anlayışı ile yayıma hazırlanan kitabın, önsöz, notlar, sözlük, dizin bölümlerini içeren bir de eki bulunmaktadır.

Yazarı kimdir?