Chevreul
Chevreul Biyografisi
Günümüzde kullandığımız sabunun ilk halini 1811 yılında icat eden kimyagerdir.
1824 yılında kimya öğretmenliği yapmaya başladı ve 1826 yılında ulusal dokuma fabrikası Gobelin’ler imalathanesinin boyacılık kısmı müdürü oldu.
1823 yılında yayınlanan Hayvani Menşeli Yağlı Maddeler Üzerine Kimyasal Araştırmalar (Recherches Chimiques sur les Corps Gras d'Origine Animale) adlı eseri ile üne kavuştu. 1826 yılında Bilimler akademisine kabul edildi ve 1830’da Vauquelin’ie geçti. Chevreul, Yağ asitlerini ve birçok kimyasal türü (oleik, butirik,kaproik ve kaprik asit, stearik asit, kolestrol ve gliserin) ayrıştıran ilk kişidir. Bu keşifler mum sektörüne çok büyük katkılar sağladı. Kimya boyaları ve fizik alanında renk ve renk efektleri alanında çok önemli buluşlar yaptı. Mumu, sabunu ve birçok boya maddesini icat etti. Buluşlarıyla ressamlara yepyeni ufuklar açtı. Ekonomik, kokusuz, modern mumları yapmıştır. Yaptığı mumlar özellikle de yanınca pis kokan ve tüten balmumlarının yerini aldı.
Yağ asitleri üzerine çalışmalarıyla sanat ve bilim alanlarında çığır açmıştır. Margarin'i keşfetti, hayvansal yağlar ve tuzdan yapılan sabun'un ilk şeklini tasarlamıştır.
Sabun yüzyıllardır her gün kullanılan kişisel temizlik maddesidir. Kimin bulduğu tam olarak bilinmese de sabunun tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Pompei'deki lav örtüsü altında kalan toprakta sabun kalıpları bulunmuştur. Modern sabun imali, 19. yüzyılda Fransız kimyageri, Eugène Chevreul'ün sabunun bir yağ asidi tuzu olduğunu göstermesinden sonra gelişmiştir.
1821 yılından 1840 yılına kadar Chevreul ; Ecole Polytechnique'te kimya seminerleri verdi. 1864-1879 yılları arasında Doğa Tarihi Müzesi’nin müdürlüğünü yaptı. 1826’da üyesi olduğu Akademi’nin 1839 ve 1871’de iki kez başkanlığını yaptı. Akademi’ye en son bilimsel çalışmasını da 1888’de, 102 yaşındayken sundu.
Chevreul, 1818 yılında Sophie Davallet ile evlendi. Oğlu Henri 1819'da doğdu.
Chevreul, 9 Nisan 1889 yılında Fransa, Paris’de 103 yaşında ölmüştür. Bütün hayatını çalışmaya veren Chevreul, kendinden bahsederken «öğrencilerin en yaşlısı» derdi.
Antik Çağda Sabun:
Sabunun kullanımı ile ilişkili elde bulunan en eski kayıtlar M.Ö. 2800 yılına ve Babil Medeniyetine ait kil tabletlerdir. Babillilerin sabun kullandığına dair belgelere rastlanmıştır. Sabun niteliği taşıyan maddelerle ilgili ilk yazılı belge olan bu kil tabletlerde, potasen söz ediliyor.
M.Ö. 1500 lü yıllara ait Ebers Papirüsünde ise Mısırda sabunun yıkamada kullandığını gösteriyor. Bu belgede bahsedilen sabunun bir tuğla büyüklüğünde ve hamur kıvamında olduğu bilinmektedir.
Yine M.Ö. 600 lü yıllarda Fenikelilerin sabun yaptığı bilinmektedir. Bu tarihlerde sabun Fenikeliler ile Galyalılar arasında önemli bir ticaret malı olmuştur. Bu ticaret Roma döneminde sabunun bir numaralı temizlik aracı olmasını sağlamıştır.
Eski zamanlardan kalma bir Roma masalına göre, sabunu ilk defa kadınlar keşfetmiş. Hayvanların kurban edildiği Sapo Dağı’nın kıyısında bulunan Tiber Nehri’nde çamaşırlarını yıkayan kadınlar, çamaşırlarını eskiye oranla daha az çaba sarf ederek temizledikleri fark ettiler. Çünkü, hayvanların kurban edildiği Sapo Dağı’ndan Tiber Nehri’ne, yağmurla birlikte hayvan yağları ve odun külleri karışıyordu.
Bu karışım ise, bayanların çamaşır günü için hoş bir hediye oluyordu. İngiltere’nin eski halklarından Keltler de, hayvansal yağları ve bitki küllerinden ürettikleri sabuna “Saipo” adını verdi, bu sözcük daha sonra “Soap” olarak değişti.
Kaynak:Biyografi.info
Chevreul için yapılan aramalar
Chevreul, Chevreul biyografi, Chevreul hayatı, Chevreul özgeçmişi, Chevreul hakkında, Chevreul doğum yeri, Chevreul fotoğraf, Chevreul video, Chevreul resim, Chevreul kimdir?, Chevreul kaç yaşında?, Chevreul nereli, Chevreul memleketi
- Andre Gide Bugün
- LeBron James Bugün
- Arthur Schopenhauer Dün
- Selahattin Hilav Dün
- Heinrich Cornelius 22 Nisan
- Michael Wolff 22 Nisan
- Hallacı Mansur 21 Nisan
-
Metin Hara
1178
-
Cem Adrian
659
-
Yılmaz Büyükerşen
539
-
Rasim Acar
489
-
Recep Tayyip Erdoğan
463
-
Gülse Birsel
445
-
Temel Karamollaoğlu
435
-
Talat Bulut
412
-
Ertuğrul Gazi
403
-
Nur Ertürk
395
-
Sahra Işık
391
-
Mimar Sinan
390
-
Türkan Şoray
320
-
Acun Ilıcalı
313
-
Erol Mütercimler
308
-
Nur Ertürk
395
-
Salim Şen
220
-
Ceren Hindistan
123
-
Ersan Şen
109
-
Funda Özkalyoncuoğlu
77
-
Rasim Acar
489
-
Mustafa Pektemek
68
-
İlknur Bozkurt
84
-
Özer Sencar
98
-
Ayşe Nur Bahçekapılı
97