FB TW PIN NWS

Washington Post: ''İstanbul toplantısını Maliki engelliyor''

2007-04-01
Genişletilmiş Irak Toplantısı'nın İstanbul’da yapılmasını Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin engellediği öne sürüldü.


Washington Post gazetesinin tanınmış köşe yazarı Jim Hoagland, İstanbul’da toplantının yapılmasını El Maliki’nin bloke ettiğini belirtirken, bir Irak yetkilisinin “Neden (toplantı) Iraklılara yardımcı olmak yerine onları tehdit eden ve hiçe sayan bir ülkenin topraklarında yapılsın?” dediğini aktardı. Hoagland, “Türkiye’nin askerleri Kuzey Irak’ı işgal etmeye hazır duruyor. Ankara da Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile iş yapmayı reddediyor” diye yazdı.


Washington Post yazarı Jim Hoagland, ABD’nin, dünyanın büyük güçlerini, Irak’ın komşuları ile Türkiye’de bir araya getirme çabalarının büyük bir muhalefet ile karşıladığını, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’nin yapılması için uğraş verdiği toplantının haftalarca Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından bloke edildiğini öne sürdü.


Maliki ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin aylarca Irak’ın toplantının Bağdat’ta yapılmasında ısrar ettiklerini, ancak siyasi ve güvenlik nedenlerden Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve çoğu bölge ülkesi ile BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin de Irak’ın önerisine karşı çıktıklarını yazdı.


MALİKİ SONUNDA İSTANBUL’A ZEBARİ’Yİ GÖNDEBİLİR
Jim Hoagland, Washington’un, Maliki üzerinde yoğun bir baskı uyguladığını öne sürerken Maliki’nin sonunda konferansın yapılmaması tehlikesinin karşısında İstanbul’a Zebari’yi gönderebileceğini de kaydetti.


Maliki’nin direnişinin nedenlerinin, adının açıklanmasını istemeyen Iraklı bir yetkili tarafından nasıl izah edildiğini de yazan Hoagland’ın aktardığına göre Iraklı yetkilisi şunları söyledi:
“Irak’ın kurtarılmasına karşı olan Avrupalı ve Arap ülkelerinin bir çete gibi el koyacakları bir toplantıya neden gidelim? Bu toplantı, Iraklılara yardımcı olmak yerine onları tehdit eden ve hiçe sayan bir ülkenin toprağında neden yapılsın?”


TÜRK ORDUSU KUZEY IRAK’I İŞGAL İÇİN HAZIR DURUYOR
WP yazarı, “Türkiye’nin askerleri, koşullar gerektirirse Kürt gerilla kamplarını yok etmek veya tartışmalı Kerkük kentinin kontrolünü ele almak için Kuzey Irak’ı işgal etmeye hazır duruyor” görüşünü dile getirdikten sonra şöyle devam etti:
“Ankara ayrıca, etnik kökeni Kürt olan ve memleketi Kirkük’ün, bir Kürt kenti olduğunu söyleyen Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Mesut Barzani’nin bölgesel Kürt hükümeti ile iş yapmayı reddetti. Ankara’nın diyalogsuzluk politikası da, son haftalarda Türk sınırı üzerindeki petrol sevkıyatında aksaklıklara yol açtı.”


Bağdat’taki toplantıya katılacağını kesin bir biçimde bir tek İran’ın söylediğine dikkat çeken Hoagland, çoğu Iraklının hala Sünni yönetimlerin iktidarda olduğu ülkelerden derin kuşkular duymayı sürdürdüğünü kaydetti.


Jim Hoagland, ABD diplomatlarının kararsızlıklarından bıktıkları, Maliki’nin selefi İbrahim El Caferi’nin görevinden uzaklaştırmaya yardımcı olduklarını anımsatarak Bush Yönetiminin şimdi de Bağdat’ta iktidarda “güçlü bir lider” olmasının sonuçları ile uğraşmak zorunda kaldığını yazdı.