FB TW PIN NWS

Türkiye'nin Somali'de İnşa Ettiği Askeri Üs Açıldı!

2017-09-30
Türkiye'nin Somali'de İnşa Ettiği Askeri Üs Açıldı!
Türkiye'nin Somali'de İnşa Ettiği Askeri Üs Açıldı!

Türkiye'nin 50 milyon dolar harcayarak Somali'nin başkenti Mogadişu'da inşa ettiği askeri üs, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar'ın katılımıyla açıldı. Üsse 200 Türk askeri konuşlanacak.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk üssü açıldı. Törende Somalili askerler, Türkçe şarkılar seslendirdi. Somali'nin başkenti Mogadişu'da askeri üssün açılışına Somali Başbakanı Hasan Ali Kayre, Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Olgan Beka ve Orgeneral Hulusi Akar katıldı.

Somali merkezli Dhacdo.com haber sitesi, askeri üssün Somali Başbakanı HASAN Ali Hayri ve Orgeneral Hulusi Akar tarafından açıldığını yazdı.

Somali'nin Hiiraan haber portalına göre, Orgeneral Hulusi Akar'ın ziyareti nedeniyle kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kentin ana caddelerine askerler konuşlandırılırken, bazı caddeler de sivil araçlara kapatıldı.

Askeri üssün, 1500'den fazla askeri eğitme kapasitesinde olduğu belirtildi. Eğitimin amacının ise El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütüne karşı mücadele veren Somali ordusuna destek vermek olduğu açıklandı.

Açılış, Eş Şebab örgütünün bir askeri üste 17 kişiyi öldürdüğünü açıklamasının ertesinde gerçekleşti. Cuma günü saldırıya uğrayan Barire üssü başkent Mogadişu'nun 50 kilometre güneybatısında bulunuyor. Ülkede Afrika Birliği ve diğer ülkelerden 20 bin asker, Eş Şebab'a karşı savaşıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, açılışa katılmak için dün Somali'nin başkenti Mogadişu'ya gelmişti. Somali Başbakanı Hasan Ali Kayre törende, "Bu askeri üs, gelişimin bir parçası. Bu amaca ulaşmak için Somalilerin birliğini savunan bir orduya sahibiz" dedi. Askeri üsse 200 Türk askerinin konuşlandırılacağı belirtildi. Törende, Somali askerleri Türkçe yazdıkları şarkıyı seslendirdi. Türkiye'nin askeri üssün inşası için 50 milyon dolar harcadığı belirtiliyor.

Orgeneral Hulusi Akar ve beraberindeki heyeti, Aden Adde Uluslararası Havalimanı'nda, Somali Genelkurmay Başkanı Ahmed Jimale Gedi, Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Olgan Baker ve diğer hükümet yetkilileri karşılamıştı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre yaklaşık 50 milyon dolara mal olan ve 400 hektarlık bir alanı kaplayan kampa 22 Ağustos itibarıyla bir Türk birliği sevk edilmişti.

Somali'ye inşa edilen askeri eğitim kampı Türkiye'nin bu ülkeye verdiği önem ve bir süredir sağladığı desteğin son örneği.

Türk Havayolları'nın Afrika merkezli olmayan tek havayolu şirketi olarak Mogadişu'ya uçuşlarının yanı sıra başkentte inşa edilen yeni havalimanı terminali, hastane ve bir takım diğer kamu projeleri, Türkiye'nin bu ülkeye gösterdiği ilginin somut örneklerinden.

Cumhurbaşkanı olarak iki sefer, Başbakan sıfatıyla da bir kere Somali'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda G20 liderleri arasında bu ülkeye bu düzeyde ziyaretler gerçekleştiren tek lider durumunda.

Geçtiğimiz haftalarda kampın açılışını DW Türkçe'ye değerlendiren uzmanlar, her ne kadar bu gelişme karşısında Eş Şebab örgütünün Türkiye'yi hedef alabilecek eylemlere girişebileceğini teslim etse de, üssün Somali'deki merkezî yönetimin güvenlik güçlerini yeniden yapılandırmasında büyük önemi olacağını kaydetmişti.