FB TW PIN NWS

Putin: 3. kez başkanlık yok

2006-10-26
Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, beş yıldır yaptığı "Direkt Hat" adı verilen ve Rusya'nın farklı bölgeleriyle canlı televizyon bağlantılarıyla gerçekleştirilen yıllık televizyon programında ülkenin dört bir yanından kendisine gönderilen 800 binden fazla soru arasından seçilen 50 soruya canlı yayında yanıt verdi. Putin, 3. dönem için başkanlığa aday olmayacağının da sinyallerini verdi.

Bu yolla seslerini duyurduklarına inanan Ruslar arasında oldukça popüler hale gelen programda Vladimir Putin, Kuzey Kore'nin nükleer programından Rusya'nın ormanlarının özelleştirilmesine kadar geniş bir yelpazedeki sorulara yanıt verdi. Ancak Rus halkı tarafından gönderilen yüz binlerce sorunun pek çoğu halkın yaşam standartlarıyla ilgiliydi.

Bu konudaki sorulara yanıt olarak Vladimir Putin, uyguladığı ekonomik programı kararlılıkla savundu ve Rusya'nın dış borçlarını ödediğini ve ekonomik büyümenin hızlandığını söyledi. Putin, bu olumlu gelişmelerden daha fazla kişinin faydalanmasını sağlamak için en büyük önceliğin ise zengin ve yoksul arasındaki uçurumun kapatılması olduğunu ifade etti..

Kendisine yöneltilen soruları, malî istatistiklerle destekleyen Putin, sağlık ve eğitim alanlarında her zamankinden daha fazla ilerleme sağlandığını söyledi. Ancak birçok doktor ve sağlık çalışanından gelen sorular, Putin'in söz ettiği ilerlemenin bu kişiler tarafından o kadar da önemli bir gelişme olarak algılanmadığını ortaya koydu.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu programda da Putin'in dilinden düşürmediği ifade "düzen, düzen, düzen" oldu.

Eleştiriye tahammülü yok

Rus halkı tarafından gönderilen ve Putin'e yöneltilen soruların hiçbirinde Rusya Federasyonu Başkanı'nı eleştiren ya da bazı hatalar yapmış olabileceğini ima eden tek bir ifade bulunmuyordu. Vladimir Putin'in, fazla göstermemekle birlikte eleştiriye fazla tahammülü olmayan bir lider olduğu ildiriliyor. Irkçılık ve yolsuzluklar gibi hassas konulardaki sorulara verdiği yanıtlar da bunun bir göstergesiydi.

Rusya Federasyonu Başkanı'nın çizmeye çalıştığı, kendisine güvenen ve ülkesinde olup biten her şeyden haberdar bir lider portresi Putin'i eleştiren çevrelerin öne sürdüğü en büyük sorun. Putin muhalifleri, bu tutumun modern demokrasiyle uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını savunuyorlar.