FB TW PIN NWS

Özel sekreteri: 'Papa suikastinin arkasında Sovyetler Birliği vardı'

2007-01-22
Önceki Papa 2. Jean Paul’un yaklaşık 40 yıl özel sekreterliğini yapan Stanislaw Dziwisz, 1981’de Mehmet Ali Ağca’nın gerçekleştirdiği suikast teşebbüsünün arkasında Sovyetler Birliği’nin olduğundan emin.

Eski Kardinal Karol Wojtyla ile anılarını “Karol ile Bir Ömür” adlı kitapta toplayan Dziwisz, kitabın suikastle ilgili bölümünde, “Ağca kusursuz bir katildi” diyor. Kitapta “O (Ağca), Papa’nın tehlikeli, rahatsız edici olduğunu düşünenler, ondan korkanlar tarafından gönderilmişti” diyor. Moskova olayla bir ilgisinin bulunduğu iddialarını sürekli olarak reddetmişti.

Suikastin gerçekleştiği dönemde Papa’nın vatanı Polonya’da meydana gelen olaylar domino etkisi yaratarak 1989’da Doğu Bloku ülkelerinin çözülüşüne giden sürecin yolunu döşemişti.

Papa, Polonya’daki Sovyet yönetimi karşıtı Dayanışma örgütünün sadık bir destekçisiydi. Birçok tarihçi Papa’nın Berlin Duvarı’nın çöküşüne giden süreçte hayati bir rol oynadığı konusunda hemfikir.

Geçen yıl İtalyan parlamentosunca yürütülen soruşturma kapsamında yayınlanan bir raporda Ağca’nın suikastte tek başına hareket etmediği ve Sovyet liderlerin olayla bağlantısının bulunduğu ileri sürülmüştü.