FB TW PIN NWS

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yeniden yapılanıyor

2015-12-22
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yeniden yapılanıyor
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yeniden yapılanıyor


Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 6 Ocak 2015 tarihinde 89. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor.

6 Ocak 2015 tarihinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Teşkilat’ın geldiği aşamayı, teknik altyapısını, geliştirilen yeni yetenekler ve kapasiteyi, personel politikalarını anlatacak.

Teşkilatın yapısındaki en önemli değişiklik birimlerin daha küçük hale getirilmesi olacak. Bu sayede MİT personeli, kendi birimlerinin görev alanı dışında kalan bilgi ve belgelere ulaşamayacak.

6 Ocak 2015 tarihindeki kuruluş yıldönümü töreni için bir tanıtım filmi de hazırlanıyor. Teşkilatın 89. yıldönümü için hazırlanan tanıtım filminde, “Bir Ülkenin Kaderi Şansa Bırakılamaz. İstihbarat Geleceği Öngörmektir” sloganı kullanıldı. 6 yıldır sürdürülen yeniden yapılandırma ve reorganizasyon çalışmalarını tamamlayan MİT, şimdi çağın gerektirdiği yeni güvenlik anlayışları ve teşkilata katılan yeni personelin entegrasyonuyla ilgileniyor. MİT’in yeniden yapılandırılması kapsamında hayata geçirilen projeler şunlar:

DIŞ İSTİHBARAT: Daha önce ağırlıklı olarak iç istihbarata odaklanan MİT, dış istihbaratta yapılanmasını tamamladı. Çok ciddi teknoloji yatırımı yapıldı. Bunda teşkilatın Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nu doğrudan kullanması imkânı sağlanması etkili oldu. 2015 yılında 1 milyar 133 milyon 578 bin TL’lik bütçe kullandı.

SİBER SAVUNMA: Siber terör, siber savunma konusunda önemli adımlar atıldı. Teşkilata; elektronik istihbarat, sinyal istihbaratı, siber uzman, yazılım ve bilişim uzmanları alındı. Bu alanda teşkilatın yetenek ve kapasiteleri artırıldı.

İSTİHBARAT UÇAĞI: Son teknoloji ürünü, her türlü istihbari ve teknolojik donanımı içinde barındıran bir sinyal istihbarat uçağı alınıyor. Kapasiteyi artıracak bu uçakla ilgili karar, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde imzayı bekliyor. Teşkilatın hâlihazırda kullandığı 4 sinyal istihbarat uçağı ise CASA’ya sonradan monte edilmiş donanımdan oluşuyor. Yeni alınacak uçak, sırf bu amaç için üretilenlerden olacak.

‘DRONE’LAR GELİYOR: Her türlü teknolojik donanımıyla birlikte yeni drone’lar (insansız hava araçları) hizmete giriyor. Son teknoloji ürünü bu araçlar, kapasiteyi çok üst seviyelere çıkaracak. Şu anda kullanılanlar ihtiyacı tam olarak karşılamıyor.

UYDU İSTİHBARATI: Teşkilat, uydu istihbaratında çok ileri noktaya ulaştı. Şu anda terörle mücadele operasyonlarında ve dış tehditler konusunda Genelkurmay’a uydu istihbarat görüntüsü desteği sağlanıyor. Uydu istihbaratı çok etkin şekilde kullanılıyor.

YENİ YERLEŞKE: Ankara’nın Etimesgut İlçesi’nde 600 dönümlük araziye yeni hizmet binası inşa ediliyor, 2017’de bitecek. Tüm birimler 600 dönümlük arazi üzerine yapılan ve KALE adı verilen binada toplanacak. Yatay düzlemde şekillenecek çok katlı olmayan, tüm birimlerin koordinasyon içinde olacağı yerleşke, teşkilatın tüm birimlerinin toplandığı ana karargâhı olacak. Şu anda 5 ayrı yerde faaliyet gösteren birimler buraya taşınacak. “L” şeklindeki ana binanın bir kanadı 300 metre, diğer kanadı 80 metre uzunluğunda olacak. Bunun yanında yine yatay küçük binalar yer alacak. Yenimahalle’deki mevcut yerleşke, yerleşim alanlarının arasında kaldığı için artık kullanılmayacak. Esenboğa yolu üzerindeki eğitim tesisi kullanılmaya devam edilecek ancak buradaki bazı teknik istihbarat birimleri yeni yerleşkeye taşınacak.
Tüm ekibi ve teçhizatı ile MİT'e 2012 yılında devredilen Genelkurmay Elektronik Sistemlerinde ise bir değişiklik yapılması beklenmiyor.