FB TW PIN NWS

'Macbeth' İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor

2006-11-24
Shakespeare'in dört büyük trajedisinden biri olan 'Macbeth', 400'üncü yıl dönümünde İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sahnelenecek.

1606'da yazılıp oynanan oyun, İtalyan besteci Giuseppe Verdi'yi derinden etkiler, sanatçı ilk kez bir Shakespeare yapıtını ele alıp besteleyerek 'Macbeth'in opera seyircisine de ulaşmasını sağlar.

Shakespeare ile Verdi gibi iki büyük ustayı biraraya getiren, Verdi'nin erken dönem operaları içinde en çok sevdiği ve önemsediği opera olarak bilinen 'Macbeth', iktidar hırsının neler yaptırabileceğini sergiliyor. Yekta Kara'nın soyut bir anlayışla sahneye koyduğu, oyunun omurgasını oluşturan cadılara farklı anlamlar yükleyerek güç tutkusunu anlattığı 'Macbeth', 23 yıllık bir aradan sonra İstanbul'da opera seyircisiyle yeniden buluşuyor.

Orkestrayı konuk şef Alexander Samoila'nın idare ettiği, dekorlarını Michael Scott'un, kostümlerini Şanda Zıpçı'nın yaptığı ''Macbeth'' operasında koroyu Markus Baisch çalıştırdı. Işık düzeni Ahmet Defne'ye ait. Gökhan Koç, Perihan Nayır, Ayşe Tek, Murat Güney'in, öteki önemli rollerde ise Suat Arıkan, Necat Pınazoğlu, Gökhan Ürben, Hüseyin Likos, Turgut İpek, Şahin Öğüt, Deniz Erdoğan, Arzu Yüceer, Sevan Şencan, Barbaros Taştan dönüşümlü olarak rol alacak.

'Macbeth' operasının prömiyeri 25 Kasım'da, galası ise 28 Kasım'da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.