FB TW PIN NWS

Lübnan genel greve hazırlanıyor

2007-01-22
Lübnan, yarın yapılacak genel greve hazırlanıyor. Hizbullah önderliğindeki muhalefetin, hükümeti düşürmek için yaptığı eylemlerin üçüncü aşaması olarak nitelenen genel grev ve ana yolların eylemciler tarafından kapatılması tehditleri nedeniyle ülkede geniş güvenlik önlemleri alınmaya başlandı.

Lübnan'da Hizbullah'ın başını çektiği ve aralarında Hıristiyan Parti temsilcilerinin de bulunduğu muhalefetin geçen günlerde yaptığı genel grev çağrısı, ülkede gerginliği yine üst düzeye taşıdı.

Muhalefetin yaptığı açıklamalarda, ülke çapında bütün iş yerlerinin yarın kapalı olması istenirken, hükümet yetkilileri ise genel grev yapılmaması ve normal çalışma gününün sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Lübnan'da yayımlanan gazete ve televizyonlarda yer alan haberlere göre, Hizbullah önderliğindeki muhalefeti destekleyenler, yarın sokaklara inecek ve ana yolları trafiğe kapatıp, eylem yapacak ve ülkede genel grevin uygulanması için çalışacak.

Muhalefetin işyerlerinin açılmaması için ana yolları özellikle kapatacağı ve yollarda lastikler yakarak eylem yapacağı belirtiliyor.

Genel grevi önlemek ve ana yolların kapatılmasını engellemek için, Başbakan Fuad Sinyora başkanlığında güvenlik yetkilileri bugün bir araya gelerek, alınacak önlemleri görüşecek.

Güvenlik yetkililerine yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, özellikle Beyrut'ta bu geceden itibaren, güvenlik güçleri ana yollar üzerinde önlemler alarak, bu yolların trafiğe kapatılmasını engellemeye çalışacak.

Lübnan'da Hizbullah önderliğindeki muhalefet, 1 Aralık'tan bu yana ülkede hükümeti düşürmek ve yeni hükümet kurmak için şehir merkezinde oturma eylemine başladı.

Eylemler nedeniyle, Beyrut şehir merkezinde yüzlerce işyerinin bulunduğu alan, çadırlar kurularak giriş çıkışa kapatıldı. Hükümet kaynakları, eylemler nedeniyle Lübnan'ın günde 30 milyon dolar zarar ettiğini iddia ediyor.

Başbakan Sinyora'dan 'greve katılmayın' çağrısı

Lübnan'da, parlamentodaki çoğunluğun lideri Saad Hariri'nin ardından Başbakan Fuad Sinyora da halka, yarın muhalefetin düzenleyeceği genel greve katılmama çağrısı yaptı.

Yarınki genel grevin, Fransa'nın başkenti Paris'te 25 Ocak Perşembe günü düzenlenecek Lübnan'a uluslararası yardım konferansını baltalama amacını taşıdığını belirten Sinyora, düzenlediği basın toplantısında, yarının bir iş günü olmasını istediklerini söyledi.

Uluslararası ve bölgesel mali kuruluşlarla 40 kadar ülkenin desteklediği konferansın Lübnan için bir şans olduğunu belirten ve halktan, muhalefetin, baskı ve tehditlerle bu şansı baltalama çabalarına boyun eğmemesini isteyen Sinyora, "Hükümet ifade özgürlüğünü garanti altına almayı taahhüt etmektedir. Ama dairelere giden yolları kapatma tehditlerine karşılık işe gitmek isteyenlere hükümetin serbest hareket etme özgürlüğünü garanti ettiğini söylüyoruz" dedi.

Sinyora, "Paris konferansının amacı, mevcut hükümeti desteklemek değildir. Gelecekteki hükümetlere de hizmet edecektir, çünkü etkileri, gelecekteki Lübnan için ve ister muhalefeti ister hükümeti desteklesin bütün Lübnanlılar için olumlu olacaktır" ifadesini kullandı.