FB TW PIN NWS

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,, "Kıbrıs'ta üniter bir devlet değil birleşik federal bir Kıbrıs kuracağız" dedi

2016-06-09
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,, "Kıbrıs'ta üniter bir devlet değil birleşik federal bir Kıbrıs kuracağız" dedi
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Kıbrıs'ta üniter bir devlet değil birleşik federal bir Kıbrıs kuracağız" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs görüşmeleri çerçevesinde ara bölgede bir araya geldi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Dünya İnsani Zirvesi'nde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen resmi yemeğe KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın da katılması üzerine 27 Mayıs'ta yapılacak olan liderler görüşmesini iptal etmişti.

Kriz sonrası liderler ilk kez bugün 8 Haziran 2016 tarihinde müzakere masasında bir araya geldiler. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide - KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, Kıbrıs'ta devam eden müzakereler çerçevesinde ara bölgede buluştu. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Biz, Kıbrıs'ta üniter bir devlet kurmayacağız, birleşik federal bir Kıbrıs kuracağız." dedi.

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmede BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, basına yaptığı açıklamada, 'Konfederasyonun zıddında üniter devlet vardır. Biz de çok argümanlarla ortaya çıkıp Rum tarafının bazı önerilerinin üniter devlete yakın öneriler olduğunu iddia edebilirdik, yapmadık...Türk tarafı olarak bu konuları müzakere masasında konuşmayı yeğledik. Yine de bu davranış biçimimizi sürdürmek istiyoruz. Bizim ortaya koyduğumuz bazı düşüncelerin konfederal düşünceler olduğunu söylemek, bunu yaymak, bunu kamuoyuna bu şekilde yansımasını sağlamak doğru bir tavır değil. Ortada öyle bir gerçeklik yoktur. Ne yapıyorsak 11 Şubat 2014 Çerçeve Anlaşması'na uygundur.


Ne yapıyorsak federal yapılanmanın ruhuna uygun önerilerdir. Bu adada mümkün olanının iki kesimli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı, iki kurucu devletli bir federasyon olabileceğinin bilinci içerisindeyiz.


Yaptığımız önerilere konfederal yakıştırmasının yapılmaması gerekir. Öyle bir niyet ve tavır yoktur. Bunun mümkün olmayacağının bilinci içindeyiz. Ancak diğer tarafın da üniter devlet yaklaşımlarından da uzak durması lazım. Biz Kıbrıs'ta üniter bir devlet kurmayacağız, birleşik federal bir Kıbrıs kuracağız.'


Rum lider Anastasiadis'le oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, Rum liderle vardıkları mutabakatla, müzakereler çerçevesinde daha yoğun çalışacaklarını, olağan dışı bir durum olmadığı sürece görüşmeleri haftada iki kez yapma kararı aldıklarını açıkladı.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.