FB TW PIN NWS

İsrail’den Suriye’ye ‘saldırmama' güvencesi

2007-04-18
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail'in bu yaz Suriye'ye saldırmak niyetinde olmadığını söyledi.


Olmert, Parlamento Dışişleri ve Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Suriye'yi ima ederek "Bu yaz herhangi bir Arap ülkesine saldırmak gibi bir niyetimiz yok. Ancak saldırıya uğrarsak kendimizi savunuruz" dedi. İsrail ordu istihbaratı daha önce yayınladığı bir raporda, Suriye'nin Golan Tepeleri sınırına yığınak yaptığını bildirmişti.


Bu arada Parlamento Dışişleri ve Savunma Komitesi Başkanı Tshai Hanegbi, yaptığı açıklamada, "Bizim tarafımızdan, (Suriye yönetimince) yanlış anlaşılabilecek, saldırı olacağına dair herhangi bir açıklama olmaması önemli" dedi. Hanegbi, bununla birlikte İsrail'in en kötü senaryoya hazırlıklı olduğunu ve bir saldırı durumunda 1973'te olduğu gibi sürpriz yaşamayacaklarını ifade etti. İsrail, 1973'te Suriye ve Mısır'ın koordineli saldırılarına hazırlıksız yakalanmıştı.


Öte yandan ordu istihbarat başkanı Amos Yadlin, bu ay başında yaptığı bir açıklamada, Suriye ve Hizbullah'ın ABD'nin İran'a saldırması durumunda İsrail saldırısına maruz kalmaktan korktuklarını bildirmişti. Yadlin, "Amerikalılar tarafından başlatılacak bir savaştan korkuyorlar. Çünkü bu yaz İran'a yönelik bir saldırı olabileceğini tahmin ediyorlar" dedi.