FB TW PIN NWS

İran'ın bilinmeyen mektubu ortaya çıktı

2007-01-18
BBC televizyonunun Newsnight programının yaptığı bir araştırma Tahran-Washington hattındaki ilginç bir ilişkiyi ortaya çıkardı.
Newsnight programının araştırması, 2003 yılında Irak'ın işgali ardından İran'ın, Lübnanlı militan grup Hizbullah'a ve Filistin'deki Hamas örgütüne verdiği desteği kesmeyi önerdiğini ortaya çıkardı.


Tahran yönetimi ayrıca, nüfuzunu kullanarak Irak'ta istikrarı sağlayabileceğini ve nükleer programını daha şeffaflaştıracağını söylüyor.

Newsnight programı, ellerine geçen bir mektupta, bu öneriler karşılığında İran'ın Washington'dan kendilerine yönelik düşmanca tutumunu bırakmasını, yaptırımlara son verilmesini ve muhalif grup Halkın Mücahitleri'nin ortadan kaldırılmasını talep ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın eski bir üst düzey yetkilisi Lawrence Wilkerson, BBC'ye yaptığı açıklamada, dönemin Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın bu öneriyi ciddî şekilde değerlendirmek gerektiğini düşündüğünü, ancak Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin öneriyi reddettiğini söyledi.

"Bu öneri Başkan Yardımcısı Cheney'nin masasına geldiğinde, 'Biz kötülerle konuşmayız' söylemi yine kendini gösterdi" diyen Wilkerson, bu önerinin reddedilmesini büyük bir stratejik hata olarak niteledi.

Wilkerson, Washington'un Tahran'la konuşmayı reddetmesinin İran'a bölgede etkin bir konum kazandırdığını savundu.

2003'te İran'ın bu önerisini reddeden Washington'un aradan dört yıl geçtikten sonra Tahran'dan taleplerine bakıldığında arada fazla bir fark olmadığı da dikkat çekiyor.