FB TW PIN NWS

İran İngiliz esirleri televizyona çıkardı

2007-03-29
İran, geçen hafta Basra Körfezi’nde esir aldığı 15 İngiliz askerinin görüntülerini yayınladı.


İran ile bütün resmi ilişkilerini kesen İngiltere ise askerlerinin görüntülerinin çekilmesi için zorlanmış olmalarından endişe duyduğunu açıkladı ve İran’ın askerleri Irak karasularında esir aldığı iddialarını yineledi.


İngiltere Savunma Bakanı Des Browne, “İnsanlarımızın bu şekilde bir gösteri malzemesine dönüştürülmesi kabul edilemez” dedi.


İran’ın dün akşam gerçekleştirdiği yayının ardından İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İngiltere’nin askerlerin İran karasularında esir alındığını kabul etmesi gerektiğini söyledi ve esirler arasındaki kadın askerin “en kısa sürede” serbest bırakılacağı vaadini tekrarladı.


Londra ise kadın askerin serbest bırakılacağı konusunda kendilerine resmi bir bilgi ulaşmadığını ve Tahran’ın askerlerle diplomatik temasa izin vereceği yönündeki vaadinin ayrıntılarıyla ilgili beklemede olduklarını açıkladı.


Arapça yayın yapan devlet televizyonu El-Alem, kadın asker Faye Turney ve diğer askerlerin iyi ışıklandırılmış bir odada üniformalarıyla yemek yerkenki görüntülerini yayınladı. Turney’in başörtüsü takmış olması dikkat çekti.


Yayında ayrıca Turney’le yapılmış bir görüşmeye yer verildi. Bu görüşmede, evli ve 3 yaşında bir kız çocuğu annesi olduğu bildirilen Turney, esir alınmaları ve gördükleri muamele hakkında bilgi verdi. Sakin bir ses tonuyla konuşan Turney, “Görünüşe göre onların karasularına girmişiz” dedi. İran, Turney’in ailesine gönderilmek üzere yazdığı mektubu da yayınladı. Mektupta Turney, İran halkından özür dilediği bir başka mektup yazdığını ifade ediyor.


İngiliz Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı küresele konum belirleme (GPS) görüntülerinde esir alınan donanma mensuplarının 1,7 deniz mili Irak suları içinde olduğu gösteriliyor.


İran Dışişleri Bakanı Mutteki ise İngiltere’nin gösterdiği bu kanıta itiraz ederek askerlerin İran karasularında yakalandığını ve İngiltere’nin bunu kabul etmesi gerektiğini söyledi.


İngiltere’nin bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvurarak, askerlerinin esir alınmasını kınayan ve derhal serbest bırakılmalarını talep eden bir kararın çıkarılmasını istemesi bekleniyor.


İran ile Batı ülkeleri arasında gerilim giderek tırmanırken, ABD’nin Basra Körfezi’nde yürüttüğü tatbikatın da etkisiyle dün bir varil petrolün fiyatı 1 dolar artarak 64 dolar civarında seyretti. Bir önceki gece de 5 dolarlık artış yaşanmıştı.


ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Nicholas Burns ise İran’ın “ayıplanacak” bir hareket tarzı içinde olduğunu belirtti ve dünya ölçeğinde birçok ülkenin de aynı düşünceler içinde olduğunu söyledi.