FB TW PIN NWS

Irak eski cumhurbaşkanı Celal Talabani vefat etti

2017-10-03
Irak eski cumhurbaşkanı Celal Talabani vefat etti
Irak eski cumhurbaşkanı Celal Talabani vefat etti.

Sağlık kontrolü için referandumdan önce 12 Eylül’de yeniden Almanya’nın başkenti Berlin’e gitmişti. Eski Irak Cumhurbaşkanı ve KBY Genel Sekreteri Celal Talabani'nin sağlık kontrolü ve devam eden tedavisi nedeniyle Almanya'nın başkenti Berlin'e gitmişti.

Irak'ta iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Talabani, 17 Aralık 2012'de başkent Bağdat'ta beyin kanaması geçirmiş, bir gün sonra felç geçirerek ambulans uçakla Almanya'nın başkenti Berlin'e sevk edilmişti. 19 Temmuz 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Celal Talabani tıbbi tedavisinin ardından 18 ay sonra Süleymaniye'ye geri dönmüştü. Talabani'nin görev süresi ise 24 Temmuz 2014'te görev süresi sona ermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani'yi ve oğlu Kubat'ı telefonla arayıp taziye dileğinde bulunarak başsağlığı diledi.


Bağdat’ta yayın yapan El Irakiye Televizyonu, Almanya’da tedavi gören Irak eski Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Genel Sekreteri Celal Talabani’nin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. IKYB yetkilileri, ilk olarak haberi yalanlayıp Talabani’nin durumunun ağır olduğunu belirtirken, bu kez Irak Kürt Bölgesel Yönetimine yakınlığı ile bilinen Rudaw televizyonu Almanya’da tedavi gören Talabani’nin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Celal Talabani, 3 Ekim 2017 tarihinde tedavi gördüğü Almanya, Berlin'de 84 yaşında öldü.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin hayatını kaybetmesi nedeniyle 7 günlük yas ilan etti.

Barzani, Talabani'nin ölümü nedeniyle yayımladığı taziye mesajında, "Celal Talabani gibi bir liderin aramızdan gitmesi halkımız için büyük bir kayıptır ve yeri de kolay bir şekilde doldurulamayacaktır." ifadelerini kullandı.