FB TW PIN NWS

Hollywood ‘Korsanlar’ İçin Keseyi Açmış

2006-08-01
Hollywood yapımcılarının milyonlarca dolara mâl ettiği film serileri, dev hasılatlara ulaşıyor. 590 milyon dolarlık bütçesiyle “Karayip Korsanları” serisi, en yüksek maliyete sahip olanlar arasında birinci.

Büyük ilgiyle izlenen gişe rekortmeni filmler, milyonlarca dolara mâl oluyor. ‘Matrix’ serisi de dev bütçeli seri yapımlar arasında ikinci sırayı aldı. Bu üçleme için tam tamına 363 milyon dolarlık bütçe harcaması yapılmış. Hemen hepsi, uğruna dökülen milyonları yapımcılarına geri döndüren bu rekortmen filmler arasında şu anda birincilik tahtında, toplam 590 milyon dolarlık bütçesiyle ‘Karayip Korsanları - Pirates of the Caribbean’ üçlemesi oturuyor.

1- Karayip Korsanları (Pirates of the Caribbean)

Toplam bütçesi 590 milyon dolar olan serinin çekimleri egzotik ülkelerde gerçekleştirildi. Serinin ilk halkası ‘Karayip Korsanları - Siyah İncinin Laneti’ oldu. 2003 yapımı film, dünya çapında 663 milyon dolar gişe hasılatı yaptı. İkinci halka ‘Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı’ için dağ yamaçları, orman içleri ve sahillerde çalışmalar yapıldı. Yapımda küçük bir donanma hazırlanırken, Burbank stüdyolarında dev bir bataklık oluşturuldu. Dominica ve Bahama adalarında yapılan çekimlerde Uçan Hollandalı gemisi inşa edildi. 55 metre uzunluğu, 420 tonluk taşıma kapasitesi, yosun ve midyelerle kaplı çürümeye yüz tutmuş güverte ve ambarları, pruva direğindeki iskelet ve timsah figürüyle bu korsan gemisi adeta bir sanat eseri gibi ortaya çıktı. Her 2 filmde toplam 8 bin kostüm kullanıldı.

Gore Verbinski’nin yönettiği, Johnny Depp, Keira Knightley ve Orlando Bloom’un başrolünü üstlendiği serinin üçüncü filminin çekimleri sürüyor.

2- Matrix

Andy ve Larry Wachowski kardeşlerin yarattığı ‘Matrix’ serisi, 363 milyon dolara mal olan 1999 yapımı ‘The Matrix’ ile her ikisi de 2003 yapımı ‘Matrix Revolutions’ ve ‘Matrix Reloaded’ adlı filmlerden oluşuyor.

Keanu Reeves, Laurence Fishburne ile Carrie-Anne Moss’un başrolünü üstlendiği film, bilgisayar teknolojisinin son olanaklarıyla çekildi. Seriden ‘Matrix Reloaded’ tüm dünyada 735 milyon 600 bin, ‘The Matrix’ 456 milyon 300 bin, ‘Matrix Revolutions’ ise 424 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

3- Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings)

J.R.R. Tolkien’in çok satan kitaplarından sinemaya uyarlanan film, toplam 281 milyon dolar bütçeye sahip bulunuyor. Serinin ilk halkası 2001 yapımı ‘Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği’ dünya çapında 860 milyon 760 bin dolar hasılat elde etti. 2002 yapımı ‘Yüzüklerin Efendisi: İki Kule’, 921 milyon 600 bin dolarlık hasılatıyla tüm zamanların en çok gişe hasılatı yapan beşinci filmi unvanını taşıyor. Serinin son filmi olan 2003 yapımı ‘Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü’ ise sinema tarihinde adeta bir fenomen. 11 dalda Oscar ödülü kazanan rekortmen film, ‘Titanic’in ardından 1 milyar 129 milyon 219 bin 252 dolarlık dünya hasılatıyla tüm zamanların en çok gişe yapan ikinci yapımı.

Peter Jackson’ın yönettiği seride, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Cate Blanchett, Christopher Lee ve Orlando Bloom başrolde.

4- Jurassic Park

Steven Spielberg’in, insanları adeta ilkçağlara sürükleyen yapımı da inanılmaz görsel efektleriyle sinema tarihine geçti. Toplam bütçesi 229 milyon dolar olan üçlemenin ilk filmi 1993’te çevrildi. Bu yapımı, sırasıyla 1997 ve 2001’deki filmler takip etti. 1993 yapımı ilk ‘Jurassic Park’ 919 milyon 700 bin dolarlık hasılatıyla tüm zamanların en yüksek gişe yapan altıncı filmi.

5- Rambo

Sylvester Stallone’nin John J. Rambo adlı Vietnam gazisini canlandırdığı ‘Rambo’, 1982’de ‘İlk Kan - First Blood’ adlı filmle doğdu.
Filmde Stallone, başında kırmızı bandı, yırtık atleti, kir pas içindeki yüzü ve terli vücuduyla mücadele verdi. Tankla helikoptere saldırmak, bombalı okla helikopterleri havaya uçurmak, barutla yara temizlemek, takılan paraşütün iplerini keserek kurtulmak gibi inanılmaz hareketlere imza atan Rambo, macerasını 1985’te ‘Rambo - İlk Kan 2’ ile sürdürdü. Bu kez Rambo, Vietnam’daki hapishanelerden bir ekibi kaçırmak için ter döktü. Rambo, son olarak 1988’de Afganistan dağlarında mücadele verdi. Üç Rambo filmi, toplam 122 milyon dolara mal oldu.

6- Indiana Jones

Toplam 94 milyon dolara çekilen üçleme, 1981 yılında ‘Raiders of the Lost Ark’ adlı yapımla başladı. Harrison Ford, 1984’te ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’, 1989’da ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ adlı filmlerde kamera karşısına geçti.

7- Baba (Godfather)

Marlon Brando’nun canlandırdığı Don Vito Corleone ve Al Pacino’nun canlandırdığı Don Michael Corleone karakterleriyle ölümsüzleşen ve 73 milyon dolara çekilen seri, 1972, 1974 ve 1990 yıllarında seyirciyle buluştu.